Buffett is net zo'n genie als Cruijff

 

Als Warren Buffett roept dat '2 plus 2 samen 4 is en geen 5' ligt heel beleggend Amerika aan zijn voeten. Net als de oneliners van Johan Cruijff - 'zonder bal kun je niet scoren' - worden de open deuren van deze superbelegger als geniale doordenkers beschouwd die een eenvoudig wezen boven de pet gaan.

In 1965 nam een nog jonge Amerikaanse belegger Warren Buffett een noodlijdend textielbedrijf met de naam Berkshire Hathaway over. Hij besloot het bedrijf te verrijken met wat hij op straat gevonden sigarenpeuken noemde - aandelen van bedrijven die op de beurs ver onder de intrinsieke waarde noteerden. 'Er kon nog een trekje mee worden gedaan. Dat leek niet veel, maar ik hoefde er ook niets voor te betalen. Het rendement was hoog.'

Uiteindelijk kocht Buffett voor Berkshire Hathaway niet alleen meer aandelen maar ook hele bedrijven. Vijftig jaar later zijn de aandelen Berkshire Hathaway met 1.826.163 procent gestegen. De 84-jarige Buffett is in de VS een legende aan wie bovennatuurlijke gaven worden toegedicht. Terwijl iedere gewone sterveling inmiddels weet dat de markt niet te verslaan is en het indexbeleggen een steeds grotere vlucht neemt, is zijn visie op de aandelenmarkt onaantastbaar. 'Wees bevreesd als anderen hebzuchtig worden en wees hebzuchtig als anderen bevreesd worden.' Of: 'Koop als iedereen verkoopt en verkoop als iedereen koopt.'

Het halve-eeuwfeest zal op 2 mei worden gevierd in Omaha (Nebraska), waar veertigduizend aandeelhouders in een enorm stadion hun goeroe zullen toejuichen als rockfans hun idool. Niet voor niets wordt dit evenement het Woodstock van het Kapitalisme genoemd. Zelfs kritische kranten als The New York Times en The Wall Street Journal durven het genie van Buffett niet meer in twijfel te trekken na zoveel decennia van constant succes.

Het orakel van Omaha is net als het orakel van Betondorp echter magiër noch profeet met bovennatuurlijke eigenschappen, laat staan Jezus. Ook hij valt regelmatig door de mand met verkeerde keuzen. Ooit verloor hij 400 miljoen bij een investering in een schoenenfabriek die als hij het anders had belegd nu 40 miljard waard zou zijn geweest. Er zijn jaren dat zelfs Berkshire Hathaway de index niet verslaat.

Maar Buffett is wel zo slim te blijven zitten waar hij zit. Hij zegt aandelen te kopen met het idee 'dat de beurs de dag daarop voor vijf jaar dichtgaat en ze niet zijn te verkopen'. Dat spaart hem een hoop transactiekosten uit. Die strategie werkt beter dan die van beleggers die wisselen van de ene naar de andere sector of bedrijf.

Maar ook bij Buffett zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Wel is orakelen in aandelen stukken lucratiever dan in voetbal. Cruijffs vermogen is slechts 6 à 7 miljoen euro, onder meer als gevolg van een hopeloze beleggingen. Dat van Buffett 66 miljard euro - tienduizend keer zoveel.

Dan mag je je eigen sommetjes maken.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden