Budget voor begeleiding van volleybalploeg ontbreekt

De nationale volleybalploeg is zonder zijn vaste manager Gert-Jan Kuipers naar het Olympisch kwalificatietoernooi in Japan vertrokken. De financiële positie van TVN, het topsportbedrijf van de Nederlandse volleybalbond, liet niet toe dat de ervaren delegatieleider zich bij zijn werkgever, het AMC, vrij kocht....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

AMSTERDAM

'Waar niet is, verliest de keizer zijn recht', liet de Amstelvener gisteren wat al te laconiek weten. Kuipers moet onbetaald verlof opnemen voor zijn lange reizen met de vrouwenselectie. Zijn gederfde loon dient de fysiotherapeut van Top Volleybal Nederland te incasseren.

Alle topsportbelangen, en met name die van de vertegenwoordigende teams, zijn sinds begin dit jaar bij die stichting ondergebracht. Door de falende sponsorwerving kan TVN zich weinig tot niets permitteren. Kuipers: 'De budgetten zijn op. Deze World Cup stond niet op de begroting. Dat ik daar het slachtoffer van ben, is jammer.'

Opvallend genoeg is Kuipers bij de trip naar Japan niet vervangen door Theo Kersten, de bureaumanager voor de vrouwen bij TVN. De Nederlandse delegatie wordt nu geleid door Kirsten Gleis, de vorig jaar gestopte international die voor TVN de portefeuille beachvolleyball beheert. Gleis staat op de loonlijst bij TVN en hoeft derhalve niet te worden afgekocht.

In dat verband is het opvallend dat als scout Arjen Boonstoppel is meegereisd. Hij is in dienst van de NeVoBo dat er om juridische redenen naar streeft de belangen van bond en topsportbedrijf strikt gescheiden te houden. Boonstoppel, ook coach bij Olympus Sneek, is medewerker van de sector Ontwikkeling op het bondsbureau in Woerden.

In het kader van kostenbesparing moet ook het thuisblijven van vedette Henriëtte Weersing worden geplaatst. De libero van Modena werd bij het EK uit de basis gehouden door de jeugdige Leferink. Weersing geldt als een dure A-kracht die nu vervangen is door de 'goedkope' C-speelster Claudia van Thiel.

Voor Boersma, de onmisbare aanvoerster, werd wel het reglement in stelling gebracht. TVN eiste haar op voor een vroegtijdig vertrek naar Japan. Boersma zelf wilde nog de wedstrijd met haar club Altamura spelen en enkele dagen later vliegen.

Het thuisblijven van Kuipers trekt een behoorlijke wissel op de teamgeest van de nationale vrouwenploeg. In 1993 was de manager betrokken bij de coachwissel Murphy-Goedkoop die zonder kleerscheuren werd uitgevoerd. Hij is al sinds 1985 aan het team verbonden. Tot de dood van Joost Veeger werkte hij als fysiotherapeut.

Kuipers geldt als rustgevende factor. Die kon het team deze zomer gebruiken. Volgens een zaakwaarnemer van de speelsters heeft het in de aanloop naar de succesvolle Europese titelstrijd behoorlijk gestormd. Door het uitblijven van definitieve contracten en betalingen stond coach Goedkoop in juli op het punt er de brui aan te geven.

Zo ver kwam het niet. 'Goedkoop zal zijn geld wel hebben gehad en is toen bij gedraaid. Hij stond er op maandag gewoon weer', aldus de spelersbegeleider die anoniem wenst te blijven. Alle zaakwaarnemers kregen afgelopen vrijdag van TVN te horen dat zij voorlopig van nieuws over hun pupillen verstoken blijven. TVN wenst een rechtstreekse communicatie met de internationals om perslekken te voorkomen.

Kuipers onderhandelt vanmiddag met TVN-directeur Smulders over zijn persoonlijke toekomst. Hij wil het Olympische jaar 1996 vrijgekocht worden voor de begeleiding van de nationale vrouwenploeg. Dat was ook in '92 het geval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden