'Budget leidt niet tot lange wachtlijst'

De specialisten zijn woedend op Klink. ‘We hebben een fout gemaakt. Dat trekken we nu recht.’..

Van onze verslaggever Kim van Keken

den haag Vlak voor de vakantie dropte demissionair minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid nog een bommetje onder de vrijgevestigde medisch specialisten. Hij wil hun salaris aan banden leggen. Een specialist mag als het aan Klink ligt straks gemiddeld 180 duizend euro, maar hooguit nog 285 duizend euro per jaar verdienen.

De specialisten zijn boos op u.

‘Ja, dat klopt. Maar informeel voeren we nog steeds overleg. Mijn voorstel is niet alleen bedoeld als besparing. Ik wil belonen naar kwaliteit en veiligheid. Ziekenhuizen kunnen ook verdienen als ze veilige zorg bieden.’

Hebben we dan geen veilige zorg in Nederland?

‘Nu worden prestaties afgemeten aan het aantal behandelingen. Ik wil toe naar een benadering op basis van kwaliteit. Met veilige zorg kunnen ziekenhuizen 10 tot 20 procent besparen. Ik heb het dan over minder opnames op de intensive care, minder infecties, minder wonden na operaties. Maar ook: niet dotteren als het niet nodig is.

‘Een goed voorbeeld is lijnsepsis (bloedvergiftiging door een katheter, red). In het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen hebben ze deze infectie sterk weten terug te dringen, waardoor tegenwoordig veel minder patiënten op de intensive care belanden. In de Amerikaanse staat Massachusetts zijn bij honderd ziekenhuizen de gevallen van lijnsepsis teruggebracht naar 0 procent. Dat leverde 125 miljoen dollar op.

‘Ook op het gebied van wondinfecties kunnen de prestaties worden verbeterd. Volgens schattingen zou dit een miljard euro per jaar kunnen opleveren. Die opbrengst van die besparingen kan bovenop het honorarium van de medisch specialisten komen.’

Vorig jaar verdienden de medisch specialisten samen circa 600 miljoen euro meer dan de begrote twee miljard. Klink heeft dit budget teruggeschroefd naar 1,7 tot 1,8 miljard in 2011. Via een verdeelsleutel krijgen alle ziekenhuizen een budget toegewezen om hun specialisten te betalen. De artsen, die nu ook geld krijgen via verzekeraars, kunnen straks alleen via de ziekenhuizen declareren.

U heeft het over een kwaliteitsslag, maar uw voorstel is toch vooral bedoeld als bezuiniging?

‘Ja. Het is belangrijk om de miljoenenoverschrijdingen structureel terug te brengen. Dat doen we via budgetten. Bij mij voorop staat belonen naar kwaliteit en veiligheid.

‘Van het budget dat de ziekenhuizen straks krijgen, ligt 80 procent vast, de rest is variabel. Het is niet waar dat budgettering tot langere wachtlijsten zou leiden. Via dat variabele budget kunnen ziekenhuizen extra behandelingen betalen, maar ook specialisten extra belonen.’

Maar de miljoenenoverschrijdingen zijn toch een gevolg van een fout in het nieuwe declaratiesysteem? Onbedoeld zijn sommige specialisten vijf tot zes ton per jaar gaan verdienen. De specialisten bloeden voor een fout van de overheid.

‘In dat beloningssysteem, ontwikkeld in 2006, zat inderdaad een fout. Daardoor zijn de inkomens van specialisten fors omhoog gegaan. Zij gaan straks terug in salaris. Dat is niet bloeden, maar terug naar de maatgevende omzet die we in 2007 voor ogen hadden, maar wel opnieuw geïndexeerd. Zij hebben 2,5 jaar profijt getrokken. Dat trekken we nu recht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden