Budget jeugdhulp en jeugdzorg verhoogd

Gemeenten krijgen 330 miljoen euro meer dan eerder gepland voor de uitvoering van taken binnen de jeugdhulp en jeugdzorg, die vanaf 1 januari op hun bordje komen te liggen. Dat blijkt uit de vaststelling van het definitieve budget door de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de laatste begroting vorig jaar december kregen de gemeenten nog ruim 3,5 miljard euro. Dat is nu verhoogd naar zo'n 3,9 miljard euro. 'Nu de cijfers definitief zijn, zien we ook dat de korting in 2015 beperkt is, zo'n 3 procent. Hierdoor kunnen gemeenten en jeugdzorginstellingen verantwoorde afspraken maken', aldus Van Rijn.

Bij de overheveling van deze taken van Rijk naar gemeenten bezuinigt het kabinet volgens de afspraken uit het regeerakkoord volgend jaar 120 miljoen euro. Dat bedrag loopt op tot 450 miljoen in 2017.

De Algemene Rekenkamer pleitte vorige week nog voor een beoordelingsmoment in het najaar, waarbij het kabinet moet bekijken of de overheveling van taken naar de gemeenten wel goed verloopt. Het kabinet heeft een commissie toegezegd die de megaoperatie gaat monitoren.

Een hulpverlener neemt een test af bij een meisje. Beeld ANP XTRA
Een hulpverlener neemt een test af bij een meisje.Beeld ANP XTRA

Een deel van het personeel van de 15 Bureaus Jeugdzorg zal door de overheveling zijn werk verliezen. Van Rijn en Teeven willen hen zoveel mogelijk naar ander werk begeleiden, bijvoorbeeld in de nieuwe sociale wijkteams van gemeenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden