Buchmesse na aanslagen VS 'zeer politiek'

Het aantal bewakers is verdubbeld, de tassen worden gecontroleerd, de veiligheidsmaatregelen zijn aanzienlijk verscherpt en 54 uitgevers, onder wie 31 Amerikaanse en zes Britse, hebben afgezegd....

Van onze verslaggever

Lorenzo Rudolf, sedert twee jaar directeur van de Buchmesse, de grootste internationale boekenbeurs, wil het aantal afzeggingen niet dramatiseren - 54 op een totaal van 6661 exposanten. Hij benadrukt dat een groot aantal Amerikanen hem juist heeft laten weten dat de beurs door moet gaan, omdat de Buchmesse die waarden vertegenwoordigt die in de VS werden aangevallen.

De boekenbeurs vindt dus plaats, maar, dat maakte Rudolf ook duidelijk, het zal geen normale Buchmesse zijn. Niet festiviteiten, routine en zakendoen zullen het klimaat bepalen. Rudolf verwacht een 'zeer politieke beurs', één die tot nadenken aanspoort. 'Het is belangrijk de dialoog tussen uitgevers, schrijvers en lezers uit meer dan honderd landen, te bevorderen en de Buchmesse biedt daartoe het vreedzame, culturele kader.'

In Frankfurt zal ongetwijfeld over de actuele gebeurtenissen worden gesproken. De islam zal vermoedelijk het officiële thema, Griekenland, wat naar de achtergrond zal duwen.

Frankfurt bewijst dit jaar opnieuw dat het boek zich met gemak weet te handhaven tegenover de nieuwe elektronische media. Het aantal boeken op de beurs is gestegen tot bijna vierhonderdduizend, waaronder bijna honderdduizend nieuwe titels. Dit betekent ook dat de exposanten weer meer ruimte in beslag nemen, maar hun aantal is met 4 procent gedaald. Deze ontwikkeling weerspiegelt het fusieproces in de uitgeverswereld.

Dat de elektronische media, de cd-rom, het internet, het e-book, zich in een crisis bevinden, blijkt eveneens uit de cijfers. Het aantal exposanten dat uitsluitend is gericht op deze elektronische media, is drastisch gedaald. Vorig jaar waren er nog 315, dit jaar zijn het er rond tweehonderd. Dit betekent niet het verdwijnen van deze nieuwe media, maar wel dat zij meer en meer een onderdeel zijn geworden van de traditionele uitgeverijen.

De boodschap van Roland Ulmer, de voorzitter van de Börsenvereins des Deutschen Buchhandels, luidde gisteren in Frankfurt dan ook: het gedrukte boek en de elektronische informatie moeten hand in hand gaan. 'Medianeutraal publiceren' noemde hij dat. Hij had ook nog een andere boodschap. 'Lezen is voor veel mensen weer aantrekkelijker geworden.' In Duitsland lezen ook jonge mensen weer meer boeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden