Btw-ruzie vertraagt mogelijk woningbouw in gewest Haaglanden

Staatssecretaris Vermeend van Financiën wil het stadsgewest Haaglanden dwingen btw te betalen over subsidies voor het bouwen van nieuwe woningen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Vermeend accepteert de constructie niet die Haaglanden heeft bedacht om de btw te ontlopen. Het stadsgewest heeft samen met een private partner een vennootschap opgericht, die in staat is om de betaalde btw helemaal terug te vragen van de belastingdienst. Het gaat om ongeveer vijftig miljoen gulden.

Volgende week zou een convenant worden ondertekend tussen Haaglanden, rijk en provincie over de zogenoemde Vinexlocaties in Haaglanden. Op die locaties moeten 42.500 woningen worden gebouwd. Het rijk stopt 263 miljoen gulden in een fonds voor de grondkosten.

De gemeenten in het stadsgewest dragen daar samen tweehonderd miljoen gulden aan bij. Door de problemen met de btw-afdracht over deze subsidies dreigt er vertraging bij de bouw van de woningen.

Het is niet de eerste keer dat staatssecretaris Vermeend ten strijde trekt tegen btw-constructies. Hij heeft ook al problemen met de constructie die Den Haag heeft bedacht voor het kopen van het stadhuis. Door het stadhuis onder te brengen in een aparte stichting zou de gemeente minder btw hoeven te betalen. Vermeend heeft laten weten door middel van nieuwe wetgeving de constructie te zullen tegenhouden.

De Rijswijkse wethouder T. Weterings (VVD), in Haaglanden belast met de onderhandelingen over de grote woningbouwlocaties, vindt het jammer dat aan het einde van jarenlang overleg er een kink in de kabel komt. Weterings: 'We zouden volgende week het convenant over de Vinexlocaties ondertekenen. Het uitstel moet niet te lang duren. De bouwgemeenten zijn al allerlei verplichtingen aangegaan.'

Weterings vindt dat het rijk aan zet is om het probleem op te lossen. Hij ziet twee mogelijkheden. 'Of we komen met het ministerie van Financiën tot een oplossing die ons geen geld kost. Of de rijksbijdrage aan het grondkostenfonds gaat omhoog met het verschuldigde btw-bedrag, dat wij dan vervolgens weer aan het rijk zullen afdragen. Maar dat is dan wel een vestzak-broekzakoperatie.'

Ook in zeven andere stedelijke gebieden worden afspraken gemaakt over nieuwe woningbouwlocaties. Het betreft in totaal 570 duizend woningen. Volgens het ministerie van Volkshuisvesting zijn in de vijf andere regio's waar inmiddels convenanten zijn ondertekend tot nu toe geen problemen geweest met het ministerie van Financiën over de btw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden