Btw-plan lijkt onhaalbaar nu GroenLinks zich ertegen keert

Verhoging van het btw-tarief voor een reeks diensten lijkt van de baan. GroenLinks is er fel tegen gekant. In plaats daarvan wil de partij vergaande 'vergroening' van het belastingstelsel.

Jesse Klaver (GroenLinks) arriveert afgelopen woensdag bij het ministerie van Financiën om met het kabinet te praten over de hervorming van de belastingen. Beeld anp
Jesse Klaver (GroenLinks) arriveert afgelopen woensdag bij het ministerie van Financiën om met het kabinet te praten over de hervorming van de belastingen.Beeld anp

Dit kondigt Jesse Klaver aan, de fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer. Woensdag debatteert de Kamer over de belastingvoorstellen van het kabinet. Die bestaan uit drie delen: lastenverlichting, lastenverschuiving en het overdragen van belastingen aan gemeenten.

Donderdag spreekt het kabinet met D66, GroenLinks, ChistenUnie en SGP over het tweede pakket, dat onder meer verhoging van de btw behelst. Steun van deze partijen is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Nu GroenLinks het voorstel afwijst het lage btw-tarief alleen nog te laten gelden voor eten en alle andere diensten en spullen voortaan met 21 procent te belasten, lijkt dat plan van de baan.

Klaver: 'Verhoging van de btw is een botte maatregel met veel ongewenste effecten. Die maakt het openbaar vervoer, medicijnen, cultuur en arbeidsintensieve diensten zoals kleermaker, fietsenmaker en schoenmaker veel duurder.'

Volgens hem is er een betere optie: kiezen voor vergroening en aanpak van belastingontwijking. 'Vier van de partijen die aan tafel zitten, pleiten daar op een of andere manier voor in hun verkiezingsprogramma. Het moet mogelijk zijn daar stappen te zetten.' De vier partijen waarop Klaver doelt zijn PvdA, D66, CU en GroenLinks.

Extra inkomsten

GroenLinks wil 2 miljard lastenverzwaring voor milieuverspilling. 'Dat kan met extra belasting op vlees. De vleesproductie is nu goed voor 18 procent van de broeikasgassen. Dat moet minder. De belasting op energieverbruik moet ook eerlijker. Grootverbruikers betalen veel minder dan huishoudens. Een extra belasting op vrachtverkeer staat ook in veel verkiezingsprogramma's.'

Daarnaast wil GroenLinks een miljard extra belastinginkomsten verwerven door belastingontwijking door bedrijven aan te pakken en directeuren-grootaandeelhouders 'eerlijker te belasten' - hetgeen betekent dat GroenLinks hen meer wil laten betalen.

De extra inkomsten wil GroenLinks besteden aan het stimuleren van duurzame energie zoals zonnepanelen. Daarnaast wil de partij ook uitkeringsontvangers zoals AOW'ers en bijstandsgerechtigden laten profiteren. Die groepen vallen in de kabinetsplannen vrijwel buiten de boot.

D66 houdt het kruit droog tot het Kamerdebat van woensdag. De woordvoerder benadrukt dat het de partij bij de belastingherziening gaat om de uitkomsten, zoals meer werk en een eenvoudiger belastingsysteem. Maar hij noemt net als Klaver ook 'vergroening' en het stimuleren van duurzame energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden