Btw op zonnepanelen terug? Het kan, maar doe 't snel

Wie geïnteresseerd is in een bijdrage van de overheid voor de aanschaf van zonnepanelen, moet niet te lang wachten. Burgers kunnen op dit moment de btw voor de installatie en aankoop van de panelen nog terugkrijgen, maar waarschijnlijk is het een tijdelijk voordeel. Dat zegt voorlichtingsinstantie Milieu Centraal.

AMSTERDAM - Het belastingvoordeel maakt de zonnepanelen bijna 15 procent goedkoper. De regeling geldt sinds 20 juni vorig jaar, maar was geen idee van de overheid zelf. 'Die heeft er tot dusver ook weinig ruchtbaarheid aan gegeven', zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. 'Op Europees niveau wordt bovendien gesproken over maatregelen waarmee het voordeel weer kan worden teruggedraaid.'


Het belastingvoordeel vloeit voort uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat honoreerde in april vorig jaar een verzoek van een Oostenrijker die betoogde dat hij als producent van zonnestroom 'ondernemer' was geworden en dus van dezelfde fiscale voordelen moest kunnen profiteren als andere ondernemers.


De Belastingdienst respecteert de uitspraak en hanteert met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013 de regel dat burgers de betaalde btw kunnen terugvragen. Vorig jaar hebben ruim drieduizend mensen dat gedaan, zegt het ministerie van Financiën. Dit jaar wordt rekening gehouden met een bedrag van 43 miljoen euro btw dat zal worden teruggevraagd.


De regering is niet blij met de uitspraak van de Europese rechter en probeert de btw-richtlijn samen met andere landen aan te passen, bevestigt het ministerie.


Die aanpassing kan ook gunstig uitpakken. 'Te denken valt aan een mogelijkheid om zeer kleine ondernemers met geringe omzetten of particuliere zonnepaneleneigenaren verplicht vrij te stellen van btw', aldus staatsecretaris Weekers in een brief aan de Tweede Kamer.


Volgens Milieu Centraal bieden allerlei bedrijfjes aan om de teruggave voor 100 of 150 euro te regelen. Maar de procedure is zo eenvoudig dat de consument het ook heel goed zelf kan doen, denkt de organisatie. Ze heeft op haar website een handleiding geplaatst.


Sinds november vorig jaar staat op de website van de Belastingdienst een handleiding over hoe geld kan worden teruggevraagd. Ook bij een kleine installatie gaat het al snel om 400 euro.


Hoewel onbedoeld, komt de regeling op een goed moment voor liefhebbers van zonne-energie. De landelijke subsidieregeling voor de aanschaf van panelen is eind 2013 afgeschaft. 'Het btw-voordeel is ongeveer even groot als de subsidie en in sommige gemeenten en provincies bestaan ook nog lokale subsidies', zegt Stolk.


Daarbij komt dat zonnepanelen ook zonder subsidie of belastingvoordeel al een rendabele investering blijken te zijn. Op huizen met een geschikte ligging (met een schuin dak op het zuiden) rendeert de investering als op een spaarrekening met 6 procent rente. Met het fiscale voordeel erbij wordt dat 7 procent, aldus de voorlichtingsorganisatie.


In 2012 en 2013 had het Rijk 50 miljoen euro gereserveerd voor subsidie op zonnepanelen. Eind augustus vorig jaar was dat potje leeg. Het energieakkoord schept de mogelijkheid om collectief te profiteren van zonnepanelen. Ook mensen zonder een eigen dak kunnen er dan gebruik van maken. Die regeling is nog in de maak.


Energieakkoord

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden