Btw-heffing geldt voortaan ook op cosmetische ingreep

Ministerie volgt richtlijnen van Europees Hof...

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

Amsterdam Zelfstandige klinieken voor cosmetische chirurgie vrezen een omzetderving als volgend jaar een btw-tarief van 19 procent gaat gelden.

De Tweede Kamer behandelt maandag het belastingplan waarin dit is opgenomen. Het kabinet reageert met de wetswijziging op een uitspraak van het Europees Hof waarin wordt bepaald dat medische diensten alleen in aanmerking komen voor een btw-vrijstelling als deze tot doel hebben de gezondheid te bevorderen. Cosmetische ingrepen hebben dat niet. Behandelingen waar medische of psychische indicaties voor gelden zoals een neuscorrectie of een borstverkleining blijven vrijgesteld van de omzetbelasting.

Volgens Thijs Udo van de brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) zullen patiënten uitwijken naar België als ze bijna 20 procent meer zullen moeten gaan betalen. Bovendien levert het weinig op, denkt Udo. De omzet van de ruim dertig zelfstandige klinieken voor cosmetische chirurgie schat hij op 100 miljoen euro. ‘Dat levert dus 20 miljoen op.’ Het ministerie van Financiën verwacht een belastingopbrengst van 47 miljoen euro.

Ook alternatieve diensten die worden uitgeoefend door geregistreerde artsen zoals accupunctuur, chiropractie of homeopathie zullen onder het btw-tarief vallen. Volgens een woordvoerder van Financiën heeft de huidige maatschappelijke ophef over make-overs en schaamlipcorrecties bij jonge meisjes geen rol gespeeld. Plastisch chirurg Erik Laban van de Bergmankliniek in Bilthoven vindt het ‘jammer’. ‘Het zal nu te duur worden voor een aantal mensen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden