Btw-cadeau huizenkopers

Op 1 oktober stijgt het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Dat kan kopers van een nieuwbouwhuis lelijk opbreken. Voor die groep is daarom een overgangsregeling bedacht.

Volgens gegevens van de vereniging van projectontwikkelaars Neprom zijn in het eerste kwartaal van 2012 in Nederland ruim drieduizend nieuwbouwwoningen verkocht. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren dat er bijna vierduizend. Een deel van die huizen moet nog worden (af)gebouwd en zal dus pas over een half jaar of nog later worden opgeleverd. Op het moment dat de koop werd gesloten, gingen koper en projectontwikkelaar uit van een btw-tarief van 19 procent. Maar op 27 april verrees uit de as van het kabinet-Rutte plotsklaps het Lenteakkoord, waarin de 'Kunduz-coalitie' zich committeerde aan een btw-verhoging van 19 naar 21 procent. Deze lastenverzwaring per 1 oktober moet de schatkist ongeveer 4 miljard euro per jaar opleveren.


De nieuwe wet bepaalt dat alle diensten en zaken die vóór 1 oktober aan de koper worden geleverd, met 19 procent btw worden belast. Krijgt de koper het gekochte goed op 1 oktober of later in handen, dan moet hij daar 21 procent belasting over betalen. In de meeste gevallen is de leveringsdatum bepalend voor het btw-tarief. Wanneer de rekening wordt verstuurd of betaald is dus niet meer relevant. Vooruitbetalen om de btw-verhoging te omzeilen, heeft dus geen zin.


Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft op verzoek van de Tweede Kamer een uitzondering gemaakt voor huizenkopers. Voor sommige kopers van nieuwbouwwoningen zou de btw-verhoging namelijk wel erg nadelig uitpakken. Bij de aankoop van nieuwbouwwoningen is het gebruikelijk dat de koper de aannemer in termijnen betaalt, al naar gelang de bouw van de woning vordert. Steeds als een stadium van de bouw is afgerond, krijgt de bouwondernemer een deel van de koopsom overgemaakt. De btw-verhoging zou dan betekenen dat de kopers ook over de al betaalde termijnen alsnog 21 procent btw moeten betalen.


Omdat koopwoningen meestal meer dan 1 ton kosten, scheelt dit de koper al snel een paar duizend euro. Daarmee heeft de nieuwe huiseigenaar bij de financiering geen rekening mee kunnen houden omdat de btw-verhoging pas na het tekenen van de koop-aanneemovereenkomst bekend werd.


De overheid heeft daarom een ruimhartige overgangsregeling getroffen. Voor iedereen die vóór 28 april 2012 (de dag na het Lente-akkoord) een nieuwbouwwoning heeft gekocht, blijft het oude tarief van 19 procent gelden op alle betaaltermijnen tot 1 oktober 2013. Ja: 2013. Dus ook als de bouw (onverwacht) lang duurt, komt de koper niet voor extra btw-kosten te staan.


Kopers die tussen 27 april en 1 oktober toeslaan op de nieuwbouwmarkt, worden ook enigszins ontzien. Zij moeten over alle betaaltermijnen na 1 oktober 21 procent betalen, maar voor alle facturen die zij al vóór die datum moeten voldoen geldt het tarief van 19 procent.


De overgangsregeling voor huizenkopers kost 45 miljoen euro. De overheid betaalt dit door de verlaging van de accijns op champagne en andere bubbelwijnen te schrappen. Wie zijn nieuwe huis met een fles champagne wil vieren, is een paar dubbeltjes meer kwijt.


Minder geluk hebben kopers van motor- of zeiljachten. Ook dit zijn dure aankopen met een lange levertijd, maar roerende zaken vallen niet onder de overgangsregeling. De belangenvereniging van de watersportindustrie Hiswa heeft tevergeefs in Den Haag gelobbyd voor coulance. Autokopers moeten er, indien mogelijk, op toezien dat hun nieuwe auto vóór 1 oktober op kenteken wordt gezet. Dan geldt nog de lage btw.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden