BSE of niet, Nederland eet rundvlees

De consumptie van rundvlees in Nederland lijdt niet of nauwelijks onder de BSE-crisis. Nederlanders eten, volgens de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), evenveel rundvlees als vorig jaar....

Van onze verslaggever

In andere Europese landen is de consumptie van rundvlees wel sterk gedaald sinds het uitbreken van de BSE-crisis. In Duitsland wordt 50 procent minder rundvlees gegeten, en in Frankrijk een kwart. Griekenland, Italië en Spanje hebben de omzet met eenderde deel zien afnemen. Gemiddeld wordt in de Europese Unie 27 procent minder rundvlees gegeten.

Dat de Nederlandse consument het vertrouwen in het rundvlees heeft behouden, komt volgens een woordvoerder van de PVE wellicht doordat Nederlanders over het algemeen wat nuchterder reageren en meer vertrouwen hebben in de overheid.

'Belangrijk is ook dat we vroeg zijn begonnen met maatregelen tegen BSE en die maatregelen consequent zijn aangescherpt. Daarvoor hebben we ook complimenten gekregen van het wetenschappelijk comité van de EU', laat de PVE-woorvoerder weten. Volgens hem heeft ook de goede berichtgeving in de media hysterie voorkomen.

Er heeft wel een lichte verschuiving plaatsgevonden naar andere soorten vlees. Mensen eten nu minder vaak vers rundvlees en kiezen eerder voor verwerkte producten zoals hamburgers.

Door de teruggevallen vraag uit het buitenland zijn de prijzen voor slachtrunderen inmiddels fors gedaald met 28 tot 35 procent. Mede daarom is het aantal slachtingen sinds oktober met 30 procent afgenomen.

Tegelijkertijd zijn de prijzen voor het rundvlees in de winkel met 4 procent gestegen. De productschappen hebben geen idee hoe dat komt. 'Misschien houden supermarkten niet van sterke schommelingen.'

Het kan ook zijn dat winkels en slachterijen er rekening mee houden dat ze straks de BSE-testen van runderen zelf moeten betalen. Dat gaat vijftig tot honderd cent per kilo vlees kosten. Die bedragen zullen aan de consument worden doorberekend. In 2000 kochten Nederlandse huishoudens 414 duizend ton vlees. Daarvan was 41 duizend ton rundvlees.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden