BSE blijft bron van theorie-produktie

Neurologen van het Pierre Wertheimer ziekenhuis in Lyon melden deze week in The Lancet het overlijden van een 26-jarige man met alle symptomen van de nieuwe vorm van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob....

De ziekteverschijnselen verschillen met die van 44 andere CJ-patiënten die de Franse neurologen tot dusver hebben gezien. De man werkte als monteur, kwam niet in contact met vee en was slechts eenmaal in het buitenland geweest, op een reis naar zuid-Spanje in 1990.

Omdat in Frankrijk nauwelijks de gekke-koeienziekte BSE voorkomt - tot nu toe zijn er slechts zestien gevallen gerapporteerd - menen de neurologen dat dit geval twijfel zaait aan het vermoede oorzakelijke verband tussen BSE en de nieuwe vorm van CJ. Als zich meer gevallen van de nieuwe vorm van CJ gaan voordoen in landen waar nauwelijks BSE in de veestapel voorkomt, verzwakt dat naar hun mening de epidemiologische argumentatie voor een relatie tussen BSE en CJ bij de mens.

Engelse onderzoekers daarentegen melden deze week in Nature een meer dan toevallige overeenkomst tussen het zogenoemde 'prion-eiwit' zoals dat bij koeien en mensachtigen voorkomt. Vormveranderingen in het prion-eiwit, dat normaal in hersencellen voorkomt, worden gezien als de oorzaak van 'prion-ziekten' als BSE, CJ en scrapie bij het schaap.

Volgens de onderzoekers, die een stamboom opstelden van het prion-eiwit (PrP) van 33 verschillende soorten gewervelde dieren, is de kans dat het PrP van de koe en van de mensachtigen toevallig precies dezelfde twee mutaties bevatten, ongeveer één op tienduizend. De geconstateerde overeenkomst tussen de beide PrP's zou, zo speculeren ze, kunnen betekenen dat mensen 'bevattelijk' zijn voor de prion-ziekte van de koe.

Onderzoekers uit IJsland en New York ten slotte opperden vorige week in The Lancet dat verschillende soorten mijten die in het hooi voorkomen, wellicht dienen als reservoir voor de ziekteverwekker van scrapie bij schapen. Met de injectie van fijngestampte hooimijten, afkomstig uit het hooi van een IJslandse schapenhouderij waar scrapie heerste, wisten de onderzoekers bij 10 van de 71 muizen scrapie te veroorzaken.

Als mijten als reservoir en voertuig voor prion-ziekten fungeren, zou dat kunnen verklaren waarom in Engeland ook BSE blijft optreden ná het verbod op het voeren aan koeien van slachtafval van zieke beesten, aldus deze onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden