Bryanboy

Bij de recente modeshows in Milaan had de front row een opmerkelijke nieuwkomer: een Filipijnse blogger.tekst en beeld Gert Jonkers..

Een tijdje geleden bracht Spits (of Metro, of De Pers) het ludieke bericht dat ik mij bij een modeshow in New York luidkeels had beklaagd over de mij toegewezen zitplaats, ergens op de zesde of zevende rij. Nu klopt het inderdaad dat ik liever buiten sta dan dood achter de ingevlogen medewerkers van Spits (of Metro, of De Pers) gevonden te worden, maar ik herkende me niet in het citaat dat de show ‘niet kan beginnen voordat ik op de eerste rij zit’. Het idee alleen al. Alsof het de firma Lacoste een bal kan schelen dat ik kom kijken. Ik heb zo mijn principes, maar ik ben niet onrealistisch.

Zo zat ik twee weken geleden prima op mijn gemak op de derde of vierde rij bij de damesmodeshow van Dolce & Gabbana in Milaan, alwaar zich dit seizoen een interessante stoelendans voltrok. De riantste plekken op de eerste rij waren ingeruimd voor een paar bloggers. Wie was bijvoorbeeld die jongeman die bijna pal naast de keizerin van de mode, Vogue’s Anna Wintour, zat? Dat was Bryanboy.

Ik was eerder deze zomer al eens op het fenomeen Bryanboy gewezen, toen we langs een terrasje in Parijs liepen en een Zweedse collega van me zei: ‘Wow, daar zit Bryanboy.’

Bryanboy is een Filipijnse jongeman die een tamelijk nihilistisch maar reuze populair blog over mode vult: bryanboy.com. Hij twittert ook, bijvoorbeeld dat hij ‘naar de show van Kenzo’ gaat. Dat is dan het hele bericht. Of: ‘Ik sta nu voor het huis van Alaïa.’ Zijn blog is zo’n geval van dat het bekend is omdát het bekend is, een beetje zoals Paris Hilton en Lindsay Lohan bekend zijn omdat ze bekend zijn. Een andere reden om Bryanboy’s berichten te lezen zie ik zo snel niet. (In tegenstelling tot die van het 13-jarige Amerikaanse meisje Tavi; zij heeft een veel interessanter blog op tavi-thenewgirlintown.blogspot.com.)

Het was dus wel een komische en veelzeggende scène, daar bij Dolce & Gabbana; dat gerespecteerde inkopers van Amerikaanse warenhuizen op de tweede of derde rij zaten, en onze vrolijke Filipijnse vriend en zijn bloggende collega’s vooraan. In alle haast had ik maar half gezien hoe Bryanboy zich uitgedost had, ook al omdat het véél was. Ik zag hoge hakken van Yves Saint Laurent, een dubbellaags T-shirt van Dolce & Gabbana, een hysterische zonnebril uit de nieuwe collectie van Marc Jacobs, en een murse van Louis Vuitton. (Een murse, of man purse, is een ruim uitgevallen polstas, een handig object voor wie de jas- en broekzakken niet vol wil proppen.) Bryanboy had een laptop voor zich en een camera in z’n hand en hij zat tijdens de show druk te tikken en te knippen, hoewel ik er later op z’n blog weinig van terug kon vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden