Bruynzeel Vloeren failliet

Zwitsers moederbedrijf wil niet langer opdraaien voor de verliezen van een van de oudste onderdelen van het voormalige Bruynzeelconcern.

AMSTERDAM - Bruynzeel Vloeren en Parket is failliet verklaard. De Zwitserse moeder Bauwerk AG heeft besloten de verliezen van het bedrijf niet meer te financieren. Hierdoor dreigen 72 mensen op straat te komen staan.


De keten bestaat uit elf grote showrooms in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda en Nieuwegein en een hoofdkantoor in Roosendaal. Die blijven voorlopig open.


Curator Bas van Logtestijn van Rassers Advocaten in Breda zegt dat hij mogelijkheden ziet voor een doorstart. 'Er is interesse getoond vanuit de markt. Daar gaan we nu naar kijken. Zo lang blijven de winkels annex showrooms open. Mensen kunnen blijven bestellen. Ook de mensen die de vloeren leggen gaan daar de eerstkomende weken mee door.'


Bauwerk AG nam Bruynzeel Vloeren in 2000 over. De fabricagewerkzaamheden van de vloeren worden helemaal gedaan in Zwitserland.


Het faillissement van Bruynzeel Vloeren heeft geen gevolgen voor andere onderdelen van het voormalige Bruynzeelconcern. Alle bedrijven zijn onafhankelijk van elkaar. Bruynzeel Keukens in Bergen op Zoom, met 50 winkels en een eigen productiebedrijf, is eigendom van de familie Smits. Daarnaast is ook in Bergen op Zoom Bruynzeel Potloden, onderdeel van een Japans bedrijf. Andere onderdelen zijn Bruynzeel Storage Systems in Panningen (opslagystemen) en Bruynzeel Home Products in Hendrik Ido Ambacht (badkamers). In 2004 ging de deurenfabriek in Bunschoten al failliet.


Ze komen allemaal voort uit het Bruynzeelconcern dat in 1897 in Rotterdam werd opgericht door de Zeeuw Cornelis Bruynzeel. Zijn beide zonen Willem en Kees namen het bedrijf later over en noemde het C. Bruynzeel & Zonen. Ze produceerden voornamelijk vloeren en vanaf 1911 ook houten schoolbanken.


Het logo werd een vriendelijk ogende zeearend die - zo werd wel eens in de wandelgangen gegrapt - afhankelijk van de stand van het eigen vermogen naar links of rechts vloog. In 1919 werd een nieuwe fabriek in Zaandam geopend waar ook deuren en kozijnen werden gemaakt. De bekende parketvloeren waren al ver voor de oorlog het visitekaartje van Bruynzeel.


Daarnaast maakte Bruynzeel de houten bedrijfsvloeren voor musea, machinefabrieken, laboratoria en graanpakhuizen. In 1937 volgde de productie van keukens en vlak na de oorlog op speciaal verzoek van de overheid die van potloden. In 1965 had Bruynzeel 28 fabrieken met in totaal 12.000 werknemers. In Suriname had Bruynzeel een houtwinningsfabriek en een van de telgen was ook in Stellenbosch (Zuid-Afrika) begonnen. Begin jaren tachtig raakte het concern in financiële problemen en werden de onderdelen een voor een verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden