Bruyneel tien jaar geschorst

Johan Bruyneel mag de komende tien jaar geen officiële functie meer uitoefenen in het wielrennen. De straf is hem opgelegd door een Amerikaans arbitragehof.

AMSTERDAM - De Belgische ploegleider, die Lance Armstrong naar zeven Tourzeges leidde, wordt verweten spil te zijn geweest in een dopingnetwerk. De zaak was aangekaart door het Usada (United States Anti-Doping Agency), dat eerder Armstrong tot een bekentenis had gedwongen. Daarop werden hem de Tourzeges ontnomen.


Bruyneel betwist de bevoegdheid van het AAA, een arbitragehof voor sportzaken. Volgens hem kan het Amerikaans tuchtrecht niet worden toegepast op een Belg die in Engeland woont.


Het AAA stelt dat het wel degelijk gerechtigd was een oordeel te vellen, omdat de dopingaffaire dankzij het Usada boven tafel is gekomen.


De sleutel voor een wereldwijde schorsing ligt bij de internationale wielerunie. Zodra de Amerikanen hun besluit aan de UCI voorleggen, kan het worden overgenomen. De UCI staat sinds september onder leiding van Brian Cookson, die graag een streep onder het besmette verleden zet.


De 49-jarige Bruyneel erkent dat hij niet altijd volgens de regels heeft gehandeld. 'Sommige zaken had ik achteraf gezien anders moeten doen.' Toch noemt hij het onterecht dat hij wordt neergezet als het zwarte schaap van de sport. 'Dopinggebruik hoorde er in die tijd gewoon bij. Nu worden er een paar mensen uitgepikt die moeten boeten voor de zonden van een hele generatie.'


Dinsdag zijn ook voormalig ploegarts Pedro Celaya en trainer José Marti geschorst. Zij mogen de komende acht jaar geen functie meer uitoefenen in het wielrennen. Eerder werden al Armstrong, de Italiaanse arts Ferrari en zijn Spaanse collega Del Moral levenslang geweerd.


Het AAA spreekt van een 'samenzwering' waarin de Belg een centrale rol speelde. Bovendien werd hij financieel beter van de fraude die werd gepleegd onder de vlag van US Postal en Discovery Channel.


Bruyneels carrière als ploegleider loopt parallel met Lance Armstrongs opkomst. Na diens eerste afscheid ging Bruyneel verder bij Astana, met Contador als kopman. Toen hij terugkeerde, sloot Armstrong zich bij hen aan.


Het laatst was Bruyneel actief bij Radioshack. Na de onthullingen over grootschalig dopinggebruik werd die samenwerking in september 2012 beeindigd. Vervolgens trok Bruyneel zich terug uit de wielersport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden