Brutale en pretentieloze meidenhumor

Steeds opnieuw wringen programmamakers zich in allerlei bochten om een aanstekelijke formule te verzinnen voor een jongerenprogramma. Assertiviteit, brutaliteit en snelheid lijken de ingrediënten van hedendaagse jongerenprogramma's....

ANNIEKE KRANENBERG

Brutale Meiden, SBS 6, 18.20 uur.

Blijkbaar verkiezen jongeren een talkshow die niet speciaal voor hen is gemaakt boven Maximaal en hebben ze al helemaal geen zin om naar de weinig genuanceerde stellingen van leeftijdgenoten te luisteren. Thema's als 'mogen homoparen kinderen adopteren?', levert voor tieners weinig stof op.

Toch slaagt SBS 6 er wel in om een succesvol jongerenprogramma te maken. Naar Brutale Meiden kijken gemiddeld zo'n 175 duizend mensen per week, waarvan het gros tussen de dertien en twintig jaar. Dat is niet schrikbarend veel, maar in ieder geval scoren ze het hoogst in het rijtje jongerenprogramma's.

Dat heeft alles te maken met hoe de brutale meiden Tatum Dagelet (23) en Jennifer de Jong (22), bekend uit de TROS-serie Fort Alpha, hun programma vorm geven. Inhoudelijk gaat het om pure nonsens en de dames presenteren het absoluut pretentieloos. De enige lijn die erin zit is dat de meiden áltijd brutaal zijn. En Dagelet en De Jong slagen erin het woord brutaliteit nieuwe inhoud te geven.

Zonder ingestudeerde gevatheden of politiek incorrecte 'geintjes' brengen zij bekend Nederland van hun apropos. Ofwel door opdringerige verleiding, de dames deinzen er niet voor terug om zowel letterlijk als figuurlijk zeer uitdagend uit de kleren te komen, ofwel door een meisjesachtige (gespeelde) naïviteit.

Op het afscheidsfeestje van Tatjana - die carrière wil gaan maken in Hollywood - vragen Dagelet en de Jong aan mensen wat ze het meest aan Tatjana gaan missen. Ook Tatjana's vriend moet eraan geloven. Hij antwoordt niet rap genoeg en De Jong is hem voor: 'D'r tieten'.

Net op het moment dat het gebep en geruzie van Dagelet en De Jong gaan vermoeien, volgt er en andere scène die weer de nieuwsgierigheid opwekt. Als de meiden met een vreemd meterslang kado voor Tatjana door Amsterdam lopen, wil de kijker toch weten wat er in zit.

Af en toe zijn de sketchjes zelfs een vleugje Jiskefetiaans. Bijvoorbeeld als de meiden met keukengerei aan de slag gaan in een persiflage op een Duitse B-pornofilm.

Toch moet het potige, sexy vrouwen-van-de-wereld-imago met een flinke korrel zout genomen worden. De Jong woont nog altijd onder moeders vleugels en wil binnenkort met haar vriend gaan samenwonen.

Maar wat is er dan relaxter om als tiener vroeg op zaterdagavond naar de gekke grimassen en fraaie verschijningen van Dagelet en De Jong te kijken. Het is niks meer of minder dan flauwekul. En dat is ook alles wat de brutale meiden willen uitstralen.

Annieke Kranenberg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden