Brussen vs Von der Dunk over 'moreel ejaculerende journalisten'

Opnieuw wordt een met uitzetting bedreigde asielzoeker door links omhelsd, zegt Bert Brussen. In normale tijden zou er allang een generaal pardon zijn geweest, meent Thomas von der Dunk.

Mauro en minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers op weg naar het debat over het terugsturen van de Angolese asielzoeker. Beeld anp

Bert Brussen:
Er moet weer een nieuwe minderjarige asielzoeker worden uitgezet. Negen jaar oud is het slachtoffer ditmaal, en op de linkerflank loopt men zich al warm.

De bekende linkse columnisten typen zich vanuit hun studeerkamertjes in hun villa's bij het Vondelpark de vingers blauw, pathetische journalisten kapen complete kranten- spreads om hun exhibitionistische morele gelijk over het argeloze, maar ongetwijfeld enorm betrokken publiek te ejaculeren. Nog even wat doorjammeren over cultuurbezuinigingen en überhaupt het kabinet Rutte, het gaat in één moeite door. Want iedereen weet: die minderjarige kinderen worden uitgezet omdat het moet van de PVV, het is de ravage die de zure rechtse wind heeft aangericht.

Of nee, wacht. Die asielwet is ontworpen door Job Cohen. Een PvdA'er. Later is die wet nog eens aangepast door Nebahat Albayrak. Ook een PvdA'er. Die zaten destijds in een kabinet dat democratisch was gekozen. Ze hadden als bewindspersoon een mandaat van de kiezer en die kiezer zei helemaal niets toen die onmenselijke wetten werden ontworpen en op scherp gezet.

Nu is er een ander maar even democratisch verkozen kabinet aan de macht dat simpelweg wetten uitvoert die gemaakt zijn dankzij dezelfde mensen die nu als hardste 'schande!' en 'onmenselijk!' roepen. Rutte I heeft nog geeneens voldoende tijd gehad om überhaupt wat aan die wetten te veranderen.

Onmenselijk is het zeker. Nog onmenselijker wordt het als er voor asielzoekers straks geen opvang en voedsel meer is. In België is zoiets nu al gaande. Dankzij te veel medemenselijkheid is het daar nooit gelukt strenge asielwetten door te voeren. Met als gevolg dat het land de stroom asielzoekers niet meer aan kan en complete gezinnen in het park moeten overnachten (de Volkskrant, 29 november).

Het zal niemand verbazen dat geen van de linkse columnisten, 'welterusten meneer de president' zingende cabaretiers, moreel ejaculerende journalisten en 'schande!' twitterende betrokken burgers de eigen centraal verwarmde studeerkamer openstelt om asielzoekers te laten overnachten.

Betrokkenheid en menselijkheid laten zich nou eenmaal het beste tonen vanaf de zijlijn. Als het te laat is uiteraard en de humanitaire ramp onafwendbaar blijkt.

Thomas von der Dunk:
Eigenlijk ontgaat mij, in mijn bescheiden zestig-vierkantemeterflatje in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt, persoonlijk enigszins de pointe van je stuk. Moet iedereen die mededogen bepleit voortaan de slachtoffers zelf huisvesten? Brengt Dion Graus al die gevangen orka's uit Harderwijk en gevallen olifanten uit Emmen nu ook in z'n eigen achtertuintje onder? Is niet de essentie van een samenleving dat je zoiets samen doet?

Ik maak er in elk geval uit op dat je de PVV-mythe dat PvdA'ers na het theedrinken geen strenge wetten kunnen maken niet onderschrijft. Dat is alvast winst in het licht van de rechtse kletskoek inzake een door links veroorzaakte komst van Turken en Marokkanen indertijd - het was het bedrijfsleven dat daarom op zoek ging naar goedkope arbeidskrachten.

Als het om vluchtelingen gaat, kan een stringente wet wel afremmen, maar is dat nooit het laatste gebod - zeker niet in het geval van kinderen, waar een trage overheid voor zichzelf morele verplichtingen schept. In totaal zijn het nu misschien tweeduizend mensen - waar hebben we het over, op een inwonertal van ruim 16 miljoen? En met de door bevolkingsachteruitgang groeiende leegstand in het Limburgse land van Mauro is huisvesting daar ook niet zo'n punt.

In normale politieke tijden was voor deze beperkte groep allang een generaal pardon gevolgd. Het is de huidige massahysterie over zogenaamde massa-immigratie die, zodra het van abstract concreet wordt, ook in de ogen van Henk en Ingrid onmenselijke uitkomsten schept, omdat die hun kinderen van hun schoolkameraadjes berooft. En het is een regering die 'illegaal' van ongewenst tot strafbaar maakt die zichzelf dan de handen bindt. Aan de metamorfose die het begrip 'illegalen' de afgelopen driekwart eeuw heeft ondergaan, valt overigens een interessante filosofische studie te wijden.

Overigens is het tweemaal gebruiken van het woordje 'ejaculeren' binnen één stukje stilistisch best riskant. Vooral werkt dat met de huidige pedofielenhype en DSK ook inzake columnisten gevaarlijke Freudiaanse bijgedachten in de hand. Voor je het weet, heb je de Henk Bres-brigade op je dak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden