Opinie

Brussen vs Von der Dunk: is Rosenthal een visionair staatsman met ballen?

Minister Rosenthal meet met twee maten waar het Israël betreft, meent Thomas von der Dunk. Het is terecht dat de minister niet aan 'Israël-bashen' doet, stelt Bert Brussen.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP

Omdat Bert er de afgelopen weken kennelijk niet toe gekomen is voldoende materiaal over de onmetelijke verdiensten van Uri Rosenhal in te zamelen, zie ik mij genoodzaakt ons gezamenlijke denkproces wat te versnellen. Daar bestaat zeer concrete aanleiding toe. Helaas heeft de bewuste kwestie, mogelijk omdat dit kabinet inmiddels met iedereen in Europa in de clinch ligt, in de pers niet erg veel aandacht gekregen.

Rosenthal heeft recentelijk zijn veto uitgesproken over een Europese verklaring waarin het toenemende geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen wordt gehekeld. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om landrovers die, met stilzwijgende steun van de huidige ultrarechtse Israëlische regering, in strijd met elk internationaal recht erop uit zijn om de westelijke Jordaanoever geleidelijk van de autochtone niet-Joodse bevolking te zuiveren door hen het leven onmogelijk te maken.

Het is een uitkomst die Wilders en Bosma, aan wier directieven deze minister blindelings gehoorzaamt, eveneens openlijk voorstaan. Verzetten de Palestijnen zich vervolgens ter plaatse met wapens tegen hun beroving, dan leidt dat tot hypocriet gejammer over 'terrorisme'.

Wie dit met twee maten meten bekritiseert, wordt door Rosenthal met zijn vaste mantra om de oren geslagen dat hij niet aan 'Israël-bashing' wenst te doen. Hier begint onnozelheid te grenzen aan misdadigheid.
In de Internationale Spectator van december wijdde Nikolaos van Dam, voormalig ambassadeur in Ankara, Caïro en Bagdad, een column aan de zogeheten Arabische Lente. Daarin schreef hij het volgende: 'Terwijl de aandacht zich richt op de diverse Arabische dictaturen in de regio, wordt het decennialange geweld van Israël in de bezette gebieden bij dit alles opvallend buiten beschouwing gelaten. Alsof het hier om een andere regio zou gaan. Of omdat betoogd wordt dat Israël 'de enige democratie in de regio is'.

Deze democratie - voor zover al geldend voor de Arabische bewoners binnen de Joodse staat Israël zelf - strekt zich in ieder geval in geen enkel opzicht uit tot de oorspronkelijke Arabische bewoners in de bezette gebieden van 1967. Daar is sprake van een Israëlische dictatuur die de dictaturen in de Arabische landen met het grootste gemak evenaart.'

Rosenthals naam valt nergens, maar ik geloof niet dat ooit een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken van een van onze meest kundige diplomaten een dermate knallende oorvijg heeft gekregen vanwege vergaande incompetentie op een terrein dat die minister zelf als zijn speerpunt beschouwt. Maar ik verneem desondanks graag waarom hij een visionair staatsman met ballen is die voortdurend veel groots verricht. In vierhonderddertig woorden moet dat moeiteloos kunnen zonder ook maar het kleinste detail dat mogelijk vóór zou kunnen pleiten over te hoeven slaan.

Thomas von der Dunk

Laat ik beginnen met VVD-Kamerlid Han ten Broeke te citeren: 'Rosenthal heeft geen veto uitgesproken. Dat is onzin.' In werkelijkheid heeft Nederland als enige land een 'algemeen voorbehoud' geplaatst bij de verklaring. Maar dit voorbehoud was 'procedureel'. 'Beleidsvorming vindt plaats in hoofdsteden of in Brussel', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ten Broeke: 'Nederland zal zich inzetten voor een gezamenlijk EU-standpunt. Het gebruik van geweld door kolonisten moet vanzelfsprekend worden veroordeeld'. (NRC Handelsblad, 14 maart.)

Wanneer Palestijnen zich ter plekke verzetten met wapens leidt dat inderdaad tot 'gejammer over terrorisme'. Alleen vindt dat bejammerde terrorisme vooral plaats in Gaza. De meeste Palestijnse terroristen zijn onderdeel van Hamas. De Westoever is vooral van Fatah die er een mildere verzetspolitiek op nahoudt.

Natuurlijk komen er terroristen uit de westelijke gebieden, die muur staat er tenslotte niet voor niets, maar vergeet de vele duizenden raketten niet die jaarlijks op onschuldige Israëliërs regenen en worden afgevuurd vanuit de Gazastrook.

Verder spreekt Thomas over het 'zuiveren van de westelijke Jordaanoever'. Het is nogal absurd om over 'zuiveren' te spreken met 'stilzwijgende steun van de Israëlische regering' terwijl diezelfde regering regelmatig gebiedsverboden voor de Westelijke Jordaanoever aan extremistische joden uitvaardigt. Het woord 'zuiveren' in verband brengen met de buitenlandpolitiek van Uri Rosenthal is verwerpelijk en ranzig. Rosenthal heeft onlangs nog een goederenscanner geleverd aan Israël. Deze scanner is bedoeld om de Palestijnse handel te stimuleren en werd geleverd na een verzoek van de Palestijnse autoriteiten. Toch een aardige geste voor iemand die Palestijnen wil zuiveren.

Over de column van Nikolaos van Dam kan ik kort zijn: als de naam van Rosenthal nergens wordt genoemd lijkt me dat ook geen argument. En wie de hele column leest (hij staat online op de website van Van Dam) zal tot de conclusie komen dat ook Van Dam niet bepaald blij is met de Arabische lente. Van Dam lijkt mij dan ook niet degene die vooraan staat in het uitdelen van oorvijgen aan VVD-ministers. Ministers zoals Uri Rosenthal. Een visionair staatsman met ballen omdat hij niet automatisch meegaat in het standaard 'Israël-bashen' dat bij veel mensen, zoals bij Von der Dunk, past in een wereldbeeld waarin Palestina automatisch goed is en Israël automatisch fout.

Rosenthal trekt zijn eigen plan, maar kent zijn morele verantwoordelijkheid omdat ook hij vindt dat geweld (van Israëlische kolonisten) moet worden veroordeeld. En ja, ook Rosenthal wil uiteindelijk bijdragen aan een vredesproces.

Bert Brussen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden