Brussen & Von der Dunk

De VVD maakt het de rechtgeaarde anarcho-liberaal wel heel moeilijk, zegt Bert Brussen. Thomas von der Dunk snapt de depressieve stemming van zijn opponent best.

BERT BRUSSEN en THOMAS VON DER DUNK

Bert Brussen

Zo leuk is dat niet, rechts zijn. Opdat niemand denkt dat ik de hele dag mijn vingers zit af te likken. Of rechts zijn, laat ik zeggen: 'liberaal'. Anarcho-liberaal voor mijn part. Daar word ik dus niet gelukkig van. Ik leg uit hoe dat komt.

Als liberaal heb ik VVD gestemd. Dat is de enige liberale partij in Nederland. Het is tevens de enige partij waar ik op de rechterflank terecht kan. De PVV is mij te moslimfoob, het CDA te christelijk, de SGP te theocratisch, de ChristenUnie te Esmé Wiegman en D66 is mij te links. En te Pechtold. Veel te Pechtold.

Bovendien, de VVD heeft een goede staat van dienst. Door Thomas beschimpte grootheden als Frits Bolkestein en Hans Wiegel zijn voor mij boegbeelden van degelijk inhoudelijk liberaal beleid en vastberaden leiderschap. Intellectuelen die altijd hebben durven roepen in een woestijn van correct zwijgen.

In mindere mate geldt dat ook voor Mark Rutte. Ondanks het feit dat hij wel erg vaak op de verkeerde momenten lacht, bijna net zo vaak als Gerrit Zalm, houdt hij nog altijd een kaartenhuiskabinet stevig bij elkaar. Een man met visie en ballen. Net als Uri Rosenthal. Liberalen die zeggen waar het op staat. Die durven te kiezen.

Toen ging de VVD-vrijdenkersruimte dicht. De handtekening onder het voorstel om het verbod op godslastering te schrappen werd stiekem, huichelend, weer verwijderd. Rechtsstaatsloper Fred Teeven heeft een VVD-zetel. Met de mannenbroeders van de SGP werd door Mark Rutte meer koffie (met één koekje) gedronken dan goed is voor een liberaal. Principieel tegen de weigerambtenaar stemmen lukte ook al niet. En nu wil de VVD ineens de verkoop van hasj verbieden.

De vrije verkoop van softdrugs, of tenminste het polderiaanse softdrugsgedoogbeleid, was jarenlang het paradepaardje van liberaal Nederland. Dat is de laatste jaren onder invloed van conservatieve krachten veranderd, niet altijd ten onrechte, met bijvoorbeeld de wietpas als gevolg.

Ook voor de liberalen van nu hoeft het gedogen van softdrugsverkoop niet per se een eeuwig breekpunt te zijn. Wie in Bergen op Zoom de overlast van drugstoerisme ondervindt, weet waarom.

Maar toch. De verkoop van softdrugs verbieden. Bij een liberale partij. Het klopt gewoon niet. Als dit kan, kan alles. 'VVD wil verbod op abortus.' Dergelijke chocoladeletters zijn in de toekomst niet uitgesloten. Softdrugs verbieden, beloofde pgb's en extra politieagenten schrappen: het einde aan de hypotheekrenteaftrek, voor een gedeelte der natie beter bekend als 'villasubsidie', kan nooit ver meer zijn binnen de VVD-gelederen.

En daar moet ik dan mijn vingers bij aflikken als anarcho-liberaal. Ik geef het u te doen. Ik overweeg een PvdA-lidmaatschap. Nu maar hopen op een monsterzege voor Lutz Jacobi.

Thomas von der Dunk

Ballen. Mannen met ballen. Die vormen de laatste vluchtheuvel voor rechtse liberalen, nu er geen eigen vingers meer zijn om af te likken, want geef je vrome calvinisten één vinger dan nemen ze je hele hand. Waar moet het heen, als ook de meest overtuigde VVD'ers nu al zo gedeprimeerd raken van dit kabinet dat zij overwegen PvdA te stemmen? En ze moeten nog ruim twee jaar!

Die depressieve stemming snap ik best, nu juist twee modieus-rechtse boegbeelden de afgelopen week hun ballen verloren blijken te hebben. Rutger Castricum, bij wie een gebrek aan manieren een gebrek aan hersenen moet camoufleren, werd eerst bij DWDD door links stevig afgedroogd, om vervolgens van rechts de genadeklap te ontvangen, als adequate toepassing van het nieuwe Rutte-recht dat je een illegale betreder van je woonerf een oplawaai mag geven.

Nu ben ik geen groot voorstander van eigenrichting, maar voor de vergeten heropvoeding van het Powned-puberaat maak ik graag een uitzondering. En wat deed vervolgens onze sterreporter met ballen? Die liep jammerend naar Dominique Weesie. Een huilebalk.

Ook Ruttes ballen blijken zoek. Berlusconi, die zich graag op zijn viriliteit liet voorstaan, kwam gewoon naar Brussel. Orbán deed dat, nadat hij vanwege Teevenachtig gemorrel aan de rechtsstaat de volle lading had gekregen, zelfs op eigen initiatief. Maar morgen zelf naar het Europarlement gaan om het eigen wegkijken bij het PVV-meldpunt te verdedigen? Rutte verschool zich achter een volle agenda. Hij had pas tegen de zomer tijd. Dan is de storm namelijk hopelijk weer wat geluwd.

Waaruit de enorm daadkracht van Rosenthal bestaat, is mij niet duidelijk, maar dat verneem ik een volgende keer graag. Je hebt er 430 woorden voor, dus daarin moet alles moeiteloos passen.

Volgens mij bestaat die daadkracht tot op heden vooral uit het inderdaad met verbluffende daadkracht tegen zich in het harnas jagen van én alle Europese gesprekspartners én alle Nederlandse diplomaten in den vreemde én alle eigen ambtenaren thuis op het departement.

Tot slot de maatschappelijk desastreuze staat van dienst van Wiegel en Bolkestein. Als gevolg van het nog steeds aanhoudende marktfetisjisme van de VVD, en de terugtrekkende overheid als resultante daarvan, mogen de gewone huurders van Vestia nu opdraaien voor de megabonus en megapuinhoop van grootgraaier Erik Staal.

Precies zoals de door Edith Schippers gepropageerde marktwerking in de zorg ziekenhuizen dwingt voor bedrijf te spelen, zodat in de zoektocht naar externe financiering ieders sterfbed straks bij opbod aan de hoogstbiedende tv-maatschappij wordt verkocht.

Intussen sluit zich het Europese net om de Grote Doeners Rutte en Rosenthal, en in dat net spartelt straks ook een enkele columnist.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden