Brusselmans beboet, maar boek mag weer verschijnen

De Vlaamse auteur Herman Brusselmans moet 100 duizend frank, zo'n 5500 gulden, schadevergoeding betalen aan modeontwerpster Ann Demeulemeester. De rechtbank in Antwerpen oordeelde donderdag dat de schrijver in zijn vorig jaar verschenen boek Uitgeverij Guggenheimer Demeulemeester opzettelijk heeft gekwetst....

De modeontwerpster spande een proces aan, omdat Brusselmans in een aantal passages haar reputatie en integriteit zou hebben beschadigd. Zo gebruikte hij de kwalificatie 'dwergpoliep met puitenogen en haar van op haar pruim tot op haar rug'. Ze mocht wat de hoofdpersoon betreft ook standrechtelijk worden gefusilleerd. De rechter bepaalde in november vorig jaar in kort geding dat het boek in afwachting van een uitspraak in het proces uit de handel moest worden genomen.

Dat de uitspraak van gisteren het verzoek om een definitief publicatieverbod niet honoreerde, noemde de advocate van Demeulemeester 'zeer verwonderlijk'. Ze overweegt hoger beroep. De rechtbank wilde Brusselmans evenmin op voorhand verbieden nog denigrerend over de ontwerpster te schrijven. Dat zou neerkomen op censuur.

Prometheus is opgetogen. 'Weliswaar is enige schade vastgesteld, maar van groot principieel belang is dat het publicatieverbod is opgeheven', verklaarde directeur Plien van Albada. Wanneer Uitgeverij Guggenheimer weer in de winkel ligt, hangt af van mogelijke beroepsprocedures en de precieze datum waarop het vonnis officieel van kracht is.

Intussen gaat Brusselmans onverdroten voort met schimpscheuten aan het adres van bekende Vlamingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden