Brusselaars eisen toegang tot ommuurde koninklijke tuin met picknickactie

Met een picknick op straat wisten Brusselse activisten al eens een voetgangerszone af te dwingen. Nu willen ze dat kunstje herhalen, maar dan op koninklijk grondgebied. Op 25 juni willen ze hun picknickkleed in de paleistuin van koning Filip uitspreiden, om aan te klagen dat die uitgestrekte grasvelden niet open zijn voor het gewone publiek.

Toenmalig koning Albert II op zijn koninklijke bankje in de tuin van het paleis.Beeld belga

De gigantische tuin van de koning - 186 hectare groot, ongeveer de oppervlakte van het vorstendom Monaco - is veel Brusselaars een doorn in het oog. De groene oase ligt te midden van dichtbebouwd en overbevolkt woongebied, maar is niet publiek toegankelijk. Het heuvelachtige park is de privétuin van de koninklijke familie.

'Het is niet logisch dat één familie over zo'n gigantisch domein beschikt', zegt Gerben Van den Abbeele, een van de initiatiefnemers van de protestpicknick. 'Het park neemt eenderde van het Brusselse centrum in, maar wordt nauwelijks benut.' Naar verluidt gebruikt koning Filip het domein alleen om te joggen. Als prins zou hij er ook oefenvluchten met zijn helikopter hebben uitgevoerd.

Van den Abbeele was eerder betrokken bij Picnic the Streets, een reeks picknickacties in het midden van de Anspachlaan, een drukke verkeersader in het centrum van Brussel. Dat grootschalige burgerprotest, bedoeld om meer ademruimte voor de stadsbewoners op te eisen, was een groot succes: drie jaar na de straatpicknicks werd de Anspachlaan een voetgangerszone.

Tijdgeest

Ook Picnic the Royal Park, zoals de nieuwe actie is gedoopt, lijkt de tijdgeest mee te hebben. Zelfs de politiek is steeds meer voor het openstellen van het koninklijke park te vinden, zeker nu de kosten van de beveiliging alsmaar oplopen. 'Bespaar op de beveiligingskosten door de perimeter te verkleinen en geef de rest van dit prachtige park aan de mensen', aldus een Brussels parlementslid.

De vraag is wel hoe de actievoerders met hun picknickmand in de paleistuin denken te komen. Rond het koninklijk domein staat een 6 kilometer lange muur met prikkeldraad en camera's. Voor de straatpicknicks kneep de Brusselse politie destijds een oogje dicht, maar de kans lijkt klein dat dat in de buurt van het woonpaleis van koning Filip ook gebeurt.

Initiatiefnemer Van den Abbeele wil zijn precieze plan nog niet prijsgeven. Het is in ieder geval de bedoeling om eerst voor de ingang van het koninklijk domein te picknicken, om pas daarna naar de paleistuin te verhuizen. 'We hebben verschillende ideeën om achter de muur te raken', zegt hij. 'Het is niet onze bedoeling te provoceren.'

Het koninklijk huis wenste niet te reageren, maar benadrukt dat een deel van de tuin drie weken per jaar wordt opengesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden