Brussel zet ruziemakers onder druk

De Europese Unie heeft de druk op Rusland en Oekraïne opgevoerd om de gasleveranties aan de EU snel te hervatten.

Van onze correspondenten Bert Lanting en Marc Peeperkorn

Barroso onderstreepte dat hij niemand de schuld wil geven, maar hij waarschuwde Oekraïne dat het zijn kansen om de banden met de EU aan te halen ondermijnt als er niet een oplossing van het geschil tussen Moskou en Kiev komt. ‘Als Oekraïne nauwere banden met de EU wil, moet het geen problemen voor de EU-landen creëren.’

Barroso maakte de Russische premier Poetin en diens collega Timosjenko van Oekraïne woensdag in telefoongesprekken duidelijk dat het volstrekt onacceptabel is dat EU-landen zonder gas komen te zitten door het geruzie tussen Moskou en Kiev. Hij waarschuwde ook dat het voortduren van de problemen ‘ernstige gevolgen’ zal hebben voor de relatie van de EU met Rusland.

Commissieambtenaren voorzien een nieuwe crisis tussen de EU en Rusland, als het land zich niet coöperatiever opstelt. De relatie met Moskou was net weer hersteld na de inval vorig jaar van Russische troepen in Georgië in de oorlog om Zuid-Ossetië.

Volgens Barroso zit er echter beweging in de zaak. Beide leiders hebben volgens hem ingestemd met een voorstel van de Commissie om waarnemers naar de twee landen te sturen. Die moeten dan controleren hoeveel gas er binnenkomt en uitgaat.

Vandaag komen topman Miller van het Russische energiebedrijf Gazprom zijn Oekraïense collega Didenko van Naftogaz naar Brussel om te praten met de Commissie en vertegenwoordigers van Tsjechië, dat momenteel voorzitter van de EU is, over het plan om waarnemers te sturen. Het probleem is dat het volgens Commissiemedewerkers wel ‘enige dagen’ zal duren voordat die ter plaatse zijn, terwijl Tsjechië verwacht dat de situatie op vrijdag ‘kritiek’ zal worden voor de EU.

Het zijn vooral Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië die nu al lijden onder de stilgelegde aanvoer van Russisch gas via Oekraïne. Maar ook Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Slowakije en Griekenland zien zich geconfronteerd met verminderde gastoevoer en slinkende voorraden. Rusland wil een hogere prijs voor zijn gas van Oekraïne en eist de betaling van openstaande rekeningen door Kiev.

Vrijdag komt de speciale gascoördinatiegroep van EU bijeen om voorstellen te doen die de problemen in getroffen landen verminderen. Er zal onder meer gekeken worden naar de import van gas uit andere landen (Noorwegen, Nederland), de inzet van nationale gasreserves, andere energiebronnen (olie) en mogelijke maatregelen om energie te besparen.

Gasmeter bij een van de belangrijkste gasleidingen nabij Kiev. (AP) Beeld AP
Gasmeter bij een van de belangrijkste gasleidingen nabij Kiev. (AP)Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden