nieuwsEuropese Commissie

Brussel zet in op kunstmatige intelligentie, klimaat en migratie

Aan ambitie geen gebrek bij de nieuwe Europese Commissie. Onder het motto ‘Een Unie die streeft naar meer’, lanceert ze woensdag in werkprogramma voor 2020 liefst 43 nieuwe initiatieven.

Een vrijwilliger deelt eten uit aan migranten in Velika in Bosnië.  Beeld Getty Images
Een vrijwilliger deelt eten uit aan migranten in Velika in Bosnië.Beeld Getty Images

Tegelijk met de wensenlijst stelt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ook voor 33 wetsvoorstellen die al in de molen zitten – sommige al heel lang – te schrappen.

De burger heeft bij de Europese verkiezingen de Commissie, het Europees Parlement en de regeringsleiders opgedragen om ‘stevig en vastberaden de grootse uitdagingen van onze tijd aan te pakken’, schrijft de Commissie in haar nog vertrouwelijke werkprogramma. Het urgentst is de strijd tegen de klimaatverandering. ‘Dat is de allesbepalende taak van deze tijd’, stelt de Commissie. ‘Het antwoord van de EU moet net zo krachtig en meedogenloos zijn als de bosbranden, de overstromingen en andere natuurrampen die te snel de norm worden.’

De Green Deal, die de Commissie al in december presenteerde, is dan ook een van de nieuwe initiatieven. Net als de investeringsplannen (1000 miljard euro in tien jaar) om die groene revolutie mogelijk te maken. In hetzelfde groene kader belooft de Commissie ook een biodiversiteitsstrategie en een actieplan om de economie circulair te maken (geen verlies van grondstoffen).

Artificiële Intelligentie

De 43 plannen stonden eerder (minder uitgewerkt) in de politieke agenda van Von der Leyen waarmee ze de steun van het Europees Parlement won afgelopen zomer. Dus ook komende woensdag aandacht voor een ‘Witboek over Artificiële Intelligentie’, een voorstel over cryptomunten (bitcoins) en een Europese strategie over het gebruik van data.

Het werkprogramma noemt het streven naar een eerlijk minimumloon en een Europese WW-herverzekering, alsook het idee om het Stabiliteitspact tegen het licht te houden met de vraag of een versoepeling voor groene investeringen niet op zijn plaats is.

Nieuw migratiepact

Op korte termijn komt de Commissie met nieuwe regels voor uitbreiding van de EU om de impasse rond de kandidaatlanden Noord-Macedonië en Albanië (vooral Frankrijk ligt dwars) te doorbreken. Verder moet er een nieuw Migratiepact komen, de huidige migratieplannen verdelen de lidstaten tot op het bot.

Bij haar aantreden beloofde Von der Leyen de ‘één erbij, één eruit’-regel: elke nieuwe wet moet gecompenseerd worden met het schrappen van een bestaande om de Brusselse regeldruk voor burgers en bedrijven niet te verhogen. De 33 wetten die van deze Commissie mogen verdwijnen, variëren van een verbod op drijfnetten, een aanscherping van de regels voor het transport van gevaarlijke stoffen, tot voorstellen voor betere statistieken en uitbreiding van het dienstenverkeer tussen de EU en Zuid-Korea. Een deel van deze wetten is inmiddels achterhaald, vervangen door andere of zit muurvast tussen de lidstaten en het Europees Parlement zonder zicht op een doorbraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden