Brussel wil status Eurogroep opwaarderen

De Europese Commissie wil de status van de Eurogroep, de landen die de euro invoeren, fors verhogen. Dat is tegen de wens van minister Zalm, die de Eurogroep juist de status van informeel praatgezelschap toedicht....

Dat zei eurocommissaris Solbes, verantwoordelijk voor economisch en monetair beleid, woensdag in Brussel. Onderdeel van zijn voorstellen is dat belangrijke wijzigingen in het economisch beleid van de lidstaten voortaan eerst in Europees verband besproken worden. Pas daarna zouden de nationale parlementen inspraak krijgen.

Volgens Solbes is het nodig dat de economische coördinatie in het eurogebied beter verloopt. De besluitvorming moet bovendien transparanter. De eurolanden kunnen daarom voortaan rekenen op een regelmatige beoordeling van hun economisch beleid op grond van de criteria die de Europese Commissie heeft opgesteld.

De vergaderingen van de eurogroep krijgen in Solbes' optiek een belangrijkere functie. Ook op ambtelijk niveau moeten er voortaan eurovergaderingen worden gehouden. Er moet ook een zeer regelmatig 'driehoeksoverleg' plaatsvinden tussen de voorzitter van de Europese Centrale Bank, de voorzitter van de eurogroep, en de Europese Commissie.

Minister Zalm heeft zich altijd verzet tegen een grotere rol voor de eurogroep. Volgens hem ontstaat het gevaar dat deze vergaderclub zich ontwikkelt tot een politieke tegenhanger van de Europese Centrale Bank, een streven dat traditioneel aan Frankrijk wordt toegedicht. Zalm heeft altijd beklemtoond dat de ECB zo onafhankelijk mogelijk dient te blijven.

Solbes stelt ook voor dat de lidstaten belangrijke beleidsbesluiten eerst meedelen aan de andere eurolanden en aan de Europese Commissie voordat zij worden goedgekeurd. Feitelijk betekent dit dat de nationale parlementen op tweede plan worden gezet.

Commissievoorzitter Prodi stelde gisteren vast dat de lidstaten van de Unie in sommige gevallen te weinig haast maken met de uitvoering van de economische afspraken die ze vorig jaar maakten in Lissabon. Toen werd het officiële streven van de Unie vastgesteld om in tien jaar de meest innovatieve economie ter wereld te worden.

Volgens Prodi hebben de lidstaten op sommige terreinen echter de 'vooruitgang afgeremd of obstructie gepleegd, en soms zelfs de besluitvorming geblokkeerd.' Zo komen de liberalisering van de postdiensten, gas en elektra te langzaam op gang. Volgende maand staan deze onderwerpen op de top van Stockholm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.