nieuws

Brussel wil export coronavaccins binnen enkele dagen kunnen verbieden

De Europese Commissie wil de export van vaccins kunnen verbieden als de producenten ervan de beloofde leveranties aan EU-landen niet nakomen. De maatregel zou binnen enkele dagen van kracht moeten zijn.

Als het verbod doorgaat, is alleen de export naar arme landen en de directe buurlanden van de EU nog toegestaan. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Als het verbod doorgaat, is alleen de export naar arme landen en de directe buurlanden van de EU nog toegestaan.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Vrijdag beslissen de Commissarissen over de exportrestricties, de lidstaten zullen dat besluit naar verwachting zeer snel goedkeuren. De EU antwoordt hiermee op de hoogoplopende ruzie met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca dat onlangs liet weten maar een kwart van de beloofde vaccins dit eerste kwartaal te kunnen leveren. EU-president Michel liet donderdag ook al weten dat de lidstaten desnoods met juridische maatregelen naleving van de vaccinbeloften zullen afdwingen.

In het Commissievoorstel worden farmaceuten verplicht hun plannen voor de export van vaccins buiten de EU vooraf aan te melden bij het land waar de fabriek staat. De douaneautoriteiten daar beslissen, in overleg met de Commissie, of de export is toegestaan.

De precieze criteria worden vrijdag bekend gemaakt maar betrokken EU-ambtenaren stellen dat gekeken wordt of de producent zijn contractuele afspraken over vaccins met de EU is nagekomen. Is dat niet het geval dan kan de EU de export verbieden. Alleen de export naar arme landen en de directe buurlanden van de EU is dan nog toegestaan.

Lees verder:

In zeldzaam harde bewoordingen gaat de Europese Commissie publiekelijk een conflict aan met farmaceut AstraZeneca. Ondertussen sprak EU-correspondent Marc Peeperkorn met Eurocommissaris Ylva Johansson, die hoopt op een migratieakkoord dat dit jaar kan worden gepresenteerd. We belden Marc.

De knallende ruzie tussen de EU en farmaceut AstraZeneca over grote vertraging bij de levering van vaccins is nog niet beslecht. Een ‘therapeutisch gesprek’ woensdagavond tussen de twee partijen bracht geen oplossing. De EU-landen overwegen sancties, exportcontroles en inspecties van AstraZeneca’s vestigingen in Europa als het bedrijf zijn vaccinafspraken niet nakomt.

WAIT YOUR TURN! En NO, EU CAN’T HAVE OUR JABS! Met vette koppen reageerden Britse kranten donderdagochtend op de hoog opgelopen ruzie tussen Brussel en farmaceut AstraZeneca. Het Verenigd Koninkrijk dreigt te worden meegesleurd in het conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden