Nieuws

Brussel wil betere bescherming mediamedewerkers: ‘Geen journalist mag sterven of gewond raken door zijn werk’

De Europese Commissie roept EU-landen op meer werk te maken van de bescherming van journalisten. Het stijgende aantal aanvallen op mediamedewerkers, ruim negenhonderd vorig jaar, dwingt volgens Brussel tot extra actie van politie en justitie.

Marc Peeperkorn
Een journalist van omroep Powned werd aangereden door een auto op de parkeerplaats van de Sionkerk in Urk.  Beeld ANP
Een journalist van omroep Powned werd aangereden door een auto op de parkeerplaats van de Sionkerk in Urk.Beeld ANP

‘Geen enkele journalist mag sterven of gewond raken door zijn werk’, zei commissaris Jourová (Waarden en Openbaarheid) donderdagmorgen bij de presentatie van de Brusselse aanbevelingen. Eerder deze week kondigde commissievoorzitter Ursula von der Leyen al een nieuwe mediawet aan. Ze wees daarbij op vermoorde journalisten als Peter R. de Vries, Daphné Caruana Galizia (Malta) en Ján Kuciak (Slowakije).

De Europese Commissie roept de lidstaten op aanvallen op journalisten altijd te vervolgen. Landen kunnen daarvoor de hulp van EU-agentschappen als Europol en Eurojust inschakelen. Bedreigde journalisten moeten bescherming krijgen, desnoods op veilige plekken worden ondergebracht.

Politiemensen moet meer getraind worden om journalisten te beschermen, vooral tijdens demonstraties. Tevens zijn journalisten zelf ook gebaat weerbaarheidstrainingen volgens Brussel, met name vrouwen en minderheidsgroepen. Zij worden vaker aangevallen dan andere journalisten. Ook wil de EC dat lidstaten serieuzer online-aanvallen (dreigmails en -tweets, hacken van accounts) op de media aanpakken.

Aanbevelingen

Aanvallen op journalisten kunnen fysiek zijn, maar het gaat ook regelmatig om het vernielen van apparatuur, de woning en rechtszaken tegen kritische verslaggevers. De voorstellen van de Commissie zijn niet bindend voor de lidstaten, het zijn aanbevelingen omdat Brussel geen bevoegdheden heeft in deze.

Jourová en Von der Leyen onderstreepten het belang van goede journalistiek voor de rechtsstaat en de democratie. Ook tijdens de coronapandemie speelden kranten, radio en tv een belangrijke rol bij het informeren van de burgers over het virus en de maatregelen ertegen. Tegelijk zette de pandemie vooral de positie van freelancers onder druk.

De Commissie noemt het Nederlandse Persveilig – afspraken tussen media, justitie en politie om agressie tegen journalisten tegen te gaan – als voorbeeld voor andere lidstaten. Jourová wees erop dat de EU geld heeft (enkele tientallen miljoen euro’s) om media te helpen bij actieplannen om aanvallen op de media te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden