Brussel wil apart orgaan voor voedselveiligheid

De Europese Commissie wil in 2002 een onafhankelijk orgaan instellen dat gaat toezien op de voedselveiligheid. Daarmee probeert de Commissie het vertrouwen in de Europese voedselpolitiek te herstellen....

Van onze verslaggeefster

Commissievoorzitter Prodi voelt zich genoodzaakt tot het instellen van een onafhankelijk toezichtsorgaan door de publieke woede over de gekkekoeienziekte, de dioxine-affaire en het gebruik van rioolslib in veevoer. Ook de maatschappelijke onrust over genetische gemanipuleerd voedsel - alle landen hebben een eigen beleid - is een reden voor het EC-voorstel.

De Commissie wil tevens de regels ten aanzien van alle landbouwproducten, veevoer en farmaceutische producten voor vee aanscherpen. Wel blijft de producent van voedsel verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product, aldus een woordvoerder.

Het voedselveiligheidstoezicht gaat voornamelijk wetenschappelijk onderzoek verrichten, consumenten informeren en moet oplossingen aandragen tijdens crises in het voedselbeleid. Het orgaan moet de kloof verkleinen die is ontstaan tussen burgers en de Commissie door de recente voedselcrises.

Naar de Europese Commissie toe krijgt het orgaan louter een adviserende taak. Beslissingsbevoegdheid blijft in handen van nationale overheden, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Een taak als die van het Amerikaanse Food and Drugs Administration, die bindende adviezen verstrekt, vindt het dagelijks bestuur van de Europese Unie te ver gaan.

Analist H. Glaudemans van de afdeling voeding- en landbouwzaken (FAR) van Rabobank International ziet het toezichtsorgaan als 'een voorzichtige stap' naar Europese integratie in de voedingspolitiek. 'De desintegratie in de huidige regelgeving leidt tot ondoorzichtigheid van het beleid en tot onrust bij de consument. Ik vermoed dat het toezicht op den duur beslissings- en wetgevende bevoegdheden krijgt, maar dat wordt stapsgewijs ingevoerd omdat geen enkel land dat zomaar accepteert. Het toezicht is een eerste en tijdelijke oplossing voor een langdurig probleem.'

Integratie in de voedingspolitiek wordt door de afzonderlijke lidstaten als een bedreiging gezien, maar kent ook voordelen, stelt Glaudemans. 'Het schept helderheid als alle landen één lijn trekken in hun beleid, zeker als de consument straks met zijn euro over de grens boodschappen gaat doen, want daar gaan we met z'n allen toch naartoe.'

Leden van het toezichthoudende orgaan zullen worden benoemd door een delegatie van Commissieleden, Europarlementariërs en afgevaardigden van nationale overheden. Over de omvang van het orgaan of de lokatie van een instituut bestaat tussen de Europese commissarissen nog onenigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden