Brussel wil alle telefoondata een jaar opslaan

De gegevens van het telefoonverkeer van alle Europeanen moeten een jaar lang worden opgeslagen. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag voorgesteld....

Met zijn voorstel gaat ‘Brussel’ minder ver dan sommige EU-landen, die de gegevens drie jaar willen bewaren. Telefoonmaatschappijen moeten in het voorstel bijhouden wie wanneer belt met wie; in geval van gsm's ook de locatie van de beller. De inhoud van de gesprekken blijft wel geheim.

Ook internetgegevens blijven bewaard, voor een periode van zes maanden. Bewaard blijven gegevens van webstekbeheerders, waaronder een lijst van bezoekers, en gegevens over de internetter zoals wanneer iemand in- en uitlogt en via welke verbinding. Verder wordt e-mailverkeer vastgelegd. Ook hier geldt dat de inhoud geheim blijft.

Telefoonmaatschappijen en internetproviders moeten volledig vergoed worden voor de opslagkosten. De commissie weet nog niet om hoeveel geld het gaat.

Een eerder, verdergaand voorstel van lidstaten zoals Groot-Brittannië riep veel weerstand op van privacydeskundigen. Het voorstel van het dagelijks bestuur van de EU heeft niet alleen goedkeuring nodig van de lidstaten, maar ook van het Europees Parlement. Commissaris Frattini (Justitie) rekent op een akkoord eind dit jaar.

Volgens de commissaris ligt er nu een gebalanceerd voorstel. ‘We houden rekening met twee basisvrijheden. Ten eerste het recht op veiligheid. Ik kan niet toestaan dat er veilige havens in Europa bestaan. Nu kunnen misdadigers ontsnappen door de grote verschillen in bewaarregels. Ten tweede de privacybescherming. Die is verzekerd doordat precies is omschreven wanneer de autoriteiten toegang hebben tot de gegevens.’

Als het aan ‘Brussel’ ligt, mogen lidstaten in beginsel niet afwijken van de bewaarperiode van een jaar. Dat betekent dat sommige landen, waar momenteel al een langere bewaarplicht geldt, juist minder gegevens mogen bewaren. Alleen voor specifieke situaties is een uitzondering mogelijk.

Voor PvdA-europarlementslid Mastenbroek, die het dossier al langere tijd kritisch volgt, gaat het nieuwste voorstel de goede kant op. ‘Men is bereid te bewegen, bijvoorbeeld over de termijn. Ik heb steeds meer de indruk dat het de ministers en de Commissie vooral om de telefonie te doen is en niet om internet, al zullen ze dat niet hardop zeggen.’ Mastenbroek vindt wel dat er een regeling moet komen zodat de politie en de telefoonbedrijven meer rechtszekerheid hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.