Volkskrant Avond22 januari 2019

Brussel waarschuwt: verkoop ‘gouden’ paspoorten biedt sluiproute voor criminelen | De buurt is welkom in het zwembad van de tbs-kliniek

Een auto is geslipt op de besneeuwde weg en in de sloot beland. De bestuurder kwam met de schrik vrij.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk

Brussel waarschuwt: verkoop ‘gouden’ paspoorten biedt sluiproute voor criminelen
De Europese Commissie waarschuwt voor toenemende criminaliteit en onveiligheid nu lidstaten steeds vaker paspoorten en verblijfsvergunningen verkopen aan vermogende ‘investeerders’. Deze ‘gouden’ paspoorten’ en visa vormen niet alleen een risico voor het land dat ze verstrekt, maar zijn door het vrij reizen binnen de EU een probleem voor alle lidstaten.

Sneeuwval leidt met bijna 2300 kilometer file tot drukste spits ooit, aantal ongelukken valt mee
Sneeuwval heeft dinsdagavond de langste spits ooit veroorzaakt, meldt de ANWB. Rond half zes stond er ruim 2287 kilometer file. Langzaam rijdend verkeer door sneeuwval zorgt met name in het oosten en midden van het land voor stilstaand verkeer.  

Effecten Klimaatakkoord op koopkracht en milieu al week vóór verkiezingen bekend
Tegen de verwachting in maken de planbureaus nog vóór de statenverkiezingen bekend hoe het concept-Klimaatakkoord van voormalig VVD-leider Ed Nijpels uitpakt voor de Nederlandse broeikasgasemissies en de koopkracht van huishoudens. 

2,3 miljoen spookvarkens in Nederland: grootschalige fraude door varkensboeren of slechte administratie?
Nederland telt grofweg twee tot drie miljoen varkens meer dan dan in de officiële statistieken voorkomen. Waar deze ‘spookvarkens’ zijn gebleven, daarover verschillen de meningen. Varkens in Nood stelt dinsdag in een onderzoeksrapport dat sprake is van grootschalige fraude.

Vanavond op televisie 

Om 20.30 uur begon Christopher Nolans Inception op Veronica, een scifi-thriller die gaat over het schemergebied tussen werkelijkheid en dromen. Volgens onze recensent is het een film om telkens weer opnieuw te kijken. Om 21.05 begint op NPO 2 Het geheim van de meester. In dit programma proberen Jasper Krabbé en zijn team van kunstexperts het geheim te doorgronden van het beroemde schilderij Madonna bij de fontein van de Vlaams schilder Jan van Eyck. Meer tv-tips vind je hier.

Video van de dag

Het ‘vrouwendorp’, zo is het Braziliaanse Noiva do Cordeiro bekend komen te staan. Veel belangrijke functies worden er door vrouwen uitgevoerd, en dat is in Brazilië vrij bijzonder. In deze video vertellen de inwoners zelf hoe dit ontstaan is.

Morgen in de krant 

Nieuw op de markt – en direct uitverkocht: hertenvlees uit de Oostvaardersplassen
De uitkomst van het nieuwe beheerbeleid in de Oostvaardersplassen is sinds dinsdag verkrijgbaar: hertenvlees. ‘Het zou decadent zijn als met dit mooie vlees niets werd gedaan.’

Onder grote belangstelling van de media wordt het vlees gepresenteerd.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De buurt is welkom in het zwembad van de tbs-kliniek
Van alle veroordeelden die forensische zorg krijgen, plegen tbs’ers na hun vrijlating het minst vaak opnieuw delicten. In de discussie over de veiligheid van omwonenden van tbs-klinieken doet de enige kliniek met een zwembad een opvallende proef.

Hoe groots, revolutionair, onhaalbaar en onbetaalbaar zijn die klimaatdoelen nu eigenlijk?
(Ex-)politici maken graag deel uit van ‘historische doorbraken’, zoals een ambiteus Klimaatakkoord. Maar of die bravoure verstandig is, valt te betwijfelen, stelt onze columnist Diederik Samsom.

De Oscarnominaties zijn bekend: The Favourite en Roma zijn de grote favorieten
Roma en The Favourite zijn de grote favorieten bij de aanstaande Oscaruitreiking. Het Mexicaanse familiedrama van Alfonso Cuarón en de Britse hofkomedie van Yorgos Lanthimos kregen elk tien nominaties, waaronder die in de voornaamste categorieën.

Beeld uit The Favourite.Beeld AP

Actrice Olivia Lonsdale over Engeland, bloemen, film en faam
Door toeval maakte ze haar debuut in de film Prins, die in het buitenland verrassend goed scoorde. Nu speelt Olivia Lonsdale (25) een manipulatieve stoorzender in Vals.

Olivia Lonsdale.Beeld Frank Ruiter

‘Dus nu zegt iedereen ‘Eens’. Maar écht’’
Gewoon heel simpel ‘ja’ zeggen is saai, we hebben andere termen nodig. Daarom hebben een paar hippe mensen nieuwe modekreten verzonnen. Aaf Brandt Corstius legt ze voor u uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden