Brussel waarschuwt Roemenië

Eurocommissaris Olli Rehn, die verantwoordelijk is voor de uitbreiding van de Europese Unie, heeft Roemenië gewaarschuwd niet te proberen de toetredingsonderhandelingen met de EU open te breken....

Van onze correspondent Bert Lanting

De centrum-rechtse politicus Traian Basescu, die afgelopen weekeinde de presidentsverkiezingen in Roemenië won, vindt dat zijn voorgangers niet hard genoeg hebben onderhandeld en wil opnieuw praten over de afpraken over het mededingingsbeleid en energiezaken.

Ook de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana gaf de toekomstige president van zijn land de raad zich neer te leggen bij het resultaat van de onderhandelingen. Hij wees erop dat Roemenië het 'meest genereuze financiële steunpakket uit de geschiedenis van de uitbreiding van de Europese Unie' in de wacht had weten te slepen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zetten gisteren formeel een streep onder de onderhandelingen met Roemenië en Bulgarije. Het is de bedoeling dat de EU-landen de toetredingsverdragen in mei volgend jaar ratificeren. De twee landen kunnen dan in 2007 bij de EU komen.

Eurocommissaris Rehn waarschuwde echter dat beide landen nog heel wat moeten doen om hun rechtsstelsel te hervormen en de corruptie tegen te gaan. Ook moet Bulgarije volgens Rehn meer doen om de georganiseerde misdaad te bestrijden.

Om de twee landen onder druk te zetten is afgeproken dat de EU de toetreding een jaar kan uitstellen als zij onvoldoende vorderingen hebben gemaakt. Roemenië loopt daarbij volgens Brusselse diplomaten meer risico dan Bulgarije. In Brussel wordt algemeen erkend dat Bulgarije meer voldoet aan de eisen voor het lidmaatschap dan Roemenië.

Rehn wees er gisteren nog eens op dat de EU ook een beroep kan doen op de zogenoemde 'vrijwaringsclausules' in de toetredingsverdragen, als Bulgarije of Roemenië op bepaalde terreinen tekort schieten. Dat betekent dat zij dan mogelijk niet volledig kunnen profiteren van de voordelen van het EU-lidmaatschap.

Opvallend is dat de EU-ministers veel positiever zijn over de vorderingen van Roemenië dan het Europees Parlement, dat uiteindelijk nog toestemming moet geven voor de toetreding van de twee landen. In het europarlement is vooral kritiek op de corruptie in Roemenië en de tekortkomingen in het rechtssysteem.

Op de EU-top die morgen in Brussel begint, zullen de EU-leiders ook het groene licht geven voor het begin van de toetredingsonderhandelingen met Kroatië. Voorwaarde is dat het land dan wel beter meewerkt met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De Kroatische premier Ivo Sanader vond die eis overbodig. Hij wees erop dat al is afgeproken dat de EU de onderhandelingen ieder moment kan stopzetten als het land niet met het tribunaal meewerkt.

De premier van Turkije, Tayyip Erdogan, zei gisteren dat zijn land niet zal aarzelen zelf 'nee' te zeggen tegen een mogelijk EU-lidmaatschap, als Brussel in de aanloop naar de toetredingsonderhandelingen met aanvullende eisen blijft komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden