Brussel voorziet 'moeilijke gesprekken' met Grieken

De nieuwe Griekse regering koerst af op een frontale botsing met de andere eurolanden als ze vasthoudt aan haar eis dat de helft van de Griekse staatsschuld wordt kwijtgescholden.

Marc Peeperkorn
Jeroen Dijsselbloem en Pierre Moscovici. Beeld afp
Jeroen Dijsselbloem en Pierre Moscovici.Beeld afp

De ministers van Financiën benadrukten vandaag dat Athene moet doorgaan met hervormen en toonden weinig enthousiasme voor de afgetekende verkiezingsoverwinning van het radicaal-linkse Syriza.

'Ambitieus'

Net als Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem namen de ministers vandaag een afwachtende houding aan. Bij aankomst voor hun maandelijkse ontmoeting in Brussel feliciteerden ze Syriza korzelig, staatssecretaris Wiebes (Financiën) zei onomwonden dat hij deze uitslag niet had gewild.

De bewindslieden stelden dat de nieuwe regering in Athene de afspraken van haar voorganger moet nakomen. Tijdens de besloten vergadering van de Eurogroep vroeg volgens betrokkenen niemand het woord over Griekenland. Alleen de vertrekkende Griekse minister bedankte zijn collega's.

Dijsselbloem verklaarde na afloop van het overleg dat hij een kwartier met de toekomstige Griekse financiënminister - die vandaag wordt benoemd - had getelefoneerd. Deze sprak zijn 'duidelijke ambitie en vastberadenheid' uit om Griekenland in de eurozone te houden, aldus Dijsselbloem. De nieuwe bewindsman zou zowel beloofd hebben de verwachtingen van de Griekse kiezer in te lossen, als de verplichtingen na te komen die vastzitten aan de noodhulp (lening van 240 miljard euro) die Athene in 2010 en 2012 van de eurolanden en het IMF kreeg om niet failliet te gaan. Dijsselbloem noemde het gesprek 'een goede start'.

Syriza-leider Tsipras beloofde afgelopen maanden tijdens de verkiezingscampagne een eind te maken aan de 'bezuinigingsdictatuur' van de internationale geldschieters. Tsipras wil een groot deel van de besparingen van zijn voorganger terugdraaien. Lonen en pensioen mogen weer omhoog, ontslagen ambtenaren weer aangenomen, privatiseringen kunnen stopgezet en een speciale schuldenconferentie zou Griekenland een fikse schuldreductie moeten opleveren.

Dijsselbloem in gesprek met de Griekse minister van Financiën, Gikas Hardouvelis. Beeld reuters
Dijsselbloem in gesprek met de Griekse minister van Financiën, Gikas Hardouvelis.Beeld reuters

Afspraken nakomen

Al deze beloften zijn onverenigbaar met de 'constructieve dialoog' die Dijsselbloem met de nieuwe Syriza-regering hoopt te krijgen. Kwijtschelding van de noodleningen is helemaal onbespreekbaar in de eurozone. De Oostenrijkse minister Schelling sabelde een eventuele schuldenconferentie neer als een 'curiositeit'.

Dijsselbloem, zijn eurocollega's en Europees Commissaris Moscovici (Economische en Financiële Zaken) riepen Athene op alle offers die afgelopen jaren zijn gebracht, niet weg te gooien. 'Het hervormingsproces moet worden voortgezet, juist hier is nog veel werk aan de winkel', aldus Dijsselbloem.

Hij merkte op dat het lidmaatschap van de euro gepaard gaat met verplichtingen. 'Het betekent dat je je afspraken nakomt. Dat geldt voor alle eurolanden, ook voor Griekenland.'

De eurolanden zijn wel bereid de looptijd van de leningen aan Griekenland iets te verlengen en de rente erop te verlagen. Veel rek zit hier echter niet meer in omdat dit afgelopen jaren al een paar keer is gebeurd om Athene tegemoet te komen.

Deze handreiking naar de nieuwe Griekse regering zal deel uitmaken van koortsachtig overleg de komende weken tussen Brussel en Athene. Het huidige leenprogramma voor Griekenland loopt eind februari af. Om dat goed af te ronden, moet Griekenland nog een aantal hervormingen doorvoeren van zijn belastingstelsel, het ambtenarenapparaat en het pensioenstelsel.

Syriza voelt hier niets voor en zal de soepeler voorwaarden voor de lening daarom willen presenteren als een grote overwinning. Dijsselbloem sloot niet uit dat het 'moeilijke gesprekken' gaan worden.

Syriza-leider Alexis Tsipras. Beeld epa
Syriza-leider Alexis Tsipras.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden