Update
Brussel voorspelt economisch herstel Europa
Europa verkeert in een milde recessie, maar Brussel voorspelt dat herstel al de tweede helft van dit jaar zal inzetten. In 2013 zal de economie in de gehele Europese Unie met 1,3 procent groeien, voor de eurozone wordt een groei van 1 procent verwacht, voorspelt de Unie.
'Hoewel de onzekerheid over economische vooruitzichten groot blijft, hebben sterke beleidsmaatregelen en grote ontwikkelingen in de EU-instituties de spanningen op de financiële markten gekalmeerd en gezorgd voor hernieuwd vertrouwen', staat in het persbericht bij de zogenoemde lenteprognose.
Eurocommissaris Olli Rehn presenteerde om 11.00 uur de lenteprognoses voor de EU over 2012 en 2013. Hij had een positieve boodschap, maar pleit ook zoals verwacht voor het verder op orde brengen van begrotingstekorten. Rehn: 'Herstel is in zicht, maar de economische situatie blijft kwetsbaar, met grote verschillen tussen lidstaten. Zonder verdere actie kan de groei laag blijven. Gedegen overheidsfinanciën zijn nodig voor blijvende groei.'
De werkloosheid in de EU blijft naar verwachting hoog, gemiddeld 10,3 procent. Het gemiddelde overheidstekort komt in 2013 uit op 3,3 procent, iets boven de gezamenlijke norm van 3 procent.
Nederland
Voor Nederland verwacht de EU in 2013 een begrotingstekort van 4,6 procent. Ver boven de norm van 3 procent. De verwachtingen zijn echter gebaseerd op 'ongewijzigd beleid', met het 'lente-akkoord' dat nu in de steigers staat, is dus nog geen rekening gehouden.
De slechtste prognoses zijn voor Griekenland, Ierland en Spanje, hun begrotingstekorten komen in 2013 respectievelijk uit op 8,4, 7,5 en 6,3 procent van hun bruto nationaal product.
Toch toonde de eurocommissaris zich positief: 'Ierland, Griekenland en Spanje laten de grootste verbetering zien. Duitsland beweegt met zijn stijgende arbeidskosten juist in de tegenovergestelde richting. Die ontwikkeling stimuleert daar de vraag en is goed voor het herstel van het evenwicht van de economie.' Landen met tekorten en overschotten op de begroting groeien langzaam naar elkaar toe. De arbeidskosten in de tekortlanden zoals Griekenland en Spanje dalen, en in overschotlanden als Duitsland stijgen.
Investeren
Om tot stabiele groei te komen moet er naast bezuinigen ook geïnvesteerd worden, stelde Rehn. 'Structurele hervormingen moeten gepaard gaan met gerichte investeringen om de economische groei aan te jagen en banen te scheppen.' Vooral de werkloosheid baart zorgen. Investeringen om de werkgelegenheid aan te zwengelen zijn noodzakelijk. 'De werkgelegenheid neemt dit jaar af, maar met de terugkeer van de groei volgend jaar moeten er weer banen bijkomen.'