Brussel verwacht Walen deze week aan boord van Canada-deal te krijgen

De Waalse regering zal voor het weekeinde groen licht geven voor het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA). Die verwachting spraken de EU-leiders dinsdag uit in Luxemburg, waar de Europese handelsministers bijeen waren voor overleg. Een aangescherpte begeleidende tekst, bedoeld om zorgen over milieuschade en de macht van multinationals weg te nemen, moet de Walen over de streep trekken.

Demonstranten in Warschau tegen het CETA-verdrag.Beeld epa

Dinsdag konden de handelsministers een akkoord nog niet beklinken, maar dat was ook de verwachting. Vooraf sprak Didier Reynders, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, de hoop uit eind deze week de Waalse dwarsliggers aan boord te krijgen. Ook de Duitse handelsminister Sigmar Gabriel mikte dinsdagmorgen op een overeenkomst later deze week. 'Ik denk niet dat de deal kan falen.'

Op de afsluitende persconferentie toonde EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) zich onverminderd optimistisch over de CETA-onderhandelingen. 'Op de Europese top van vrijdag moet er een akkoord zijn.' Ook de Slowaakse handelsminister, die de bijeenkomst voorzat, sprak achteraf zijn vertrouwen uit: 'Ik kan me niet voorstellen dat België het struikelblok wordt.'

Hun optimisme is gestoeld op de flexibiliteit van de Waalse regeringsleiders. Het regionale parlement van Wallonië gaf vorige week vrijdag geen groen licht voor de CETA-deal, maar het uiteindelijke besluit is aan de Waalse regering. De Europese Commissie doet een handreiking: ze heeft een hernieuwde tekst met waarborgen opgesteld die de Waalse bezwaren moeten wegnemen. Een eerdere versie wist de Waalse regering niet te overtuigen. De Waalse premier Paul Magnette heeft aangegeven zich over de nieuwe verklaring te buigen.

Overstag

'De Waalse regering zal uiteindelijk overstag gaan', verwacht Brussel-correspondent Marc Peeperkorn. 'De belangen zijn te groot. De geloofwaardigheid van de EU staat op het spel.' Aanpassing van de CETA-tekst is uitgesloten, aan de begeleidende tekst kan nog worden gesleuteld. Een aangescherpte versie van dit vijf pagina's tellende document, dat een juridische status heeft, moet Magnette overhalen om toch zijn fiat te geven.

Eind deze week komen de Europese regeringsleiders bijeen in Brussel voor overleg. Vrijdag staat de handel op de agenda. Slaagt de EU dan niet om alle 28 lidstaten aan boord te krijgen, dan gaat de Canadese top van 27 oktober niet door. Dan is de Canadese premier Justin Trudeau uitgenodigd om het handelsverdrag in Brussel te ondertekenen. Het zou een flater zijn voor de EU, maar nog niet het einde CETA betekenen. Peeperkorn: 'Niks zo flexibel als een EU-deadline.'

Antiglobalisten en eurosceptici

De afkeer van handelsverdragen speelt de EU parten. Wordt CETA afgeschoten, dan is dat een klinkende overwinning voor antiglobalisten en eurosceptici. (+)

Behalve de Walen lagen ook de Roemenen en Bulgaren dwars. Beide landen eisten dat hun burgers visumvrij mogen reizen naar Canada, net zoals de inwoners van alle andere EU-lidstaten. Nu de Canadezen lijken tegemoet te komen aan die wens hebben Roemenië en Bulgarije geen bezwaren meer tegen het handelsverdrag.

Greenpeace-activisten bij het EU-gebouw in Luxemburg.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden