Brussel verwacht hogere groei Nederlandse economie

Het herstel van de economie in Europa zet door. De Europese Commissie verwacht dit jaar een groei van 1,5 procent (eurozone: 1,2 procent) oplopend naar 2 procent (eurozone: 1,8 procent) in 2015. Het herstel in Nederland verloopt trager dan in de omringende landen, blijkt uit de vanmiddag gepresenteerde economische winterprognose van de Europese Commissie.

Marc Peeperkorn
Oogst begin december vorig jaar bij een olijfboomgaard in Kalo Pedi, ruim 300 kilometer ten westen van Athene. Beeld ap
Oogst begin december vorig jaar bij een olijfboomgaard in Kalo Pedi, ruim 300 kilometer ten westen van Athene.Beeld ap

Voor Nederland voorspelt de Commissie een groei van 1 procent in 2014 en 1,3 procent in 2015. Het financieringstekort komt dit jaar uit op 3,2 procent, boven de maximumnorm van 3 procent voor eurolanden. Nederland kreeg eerder uitstel tot 2014 om aan de 3 procentseis te voldoen. Voor 2015 raamt de Commissie het tekort op 2,9 procent.

Of Nederland extra moet bezuinigen nu de tekortdoelstelling niet wordt gehaald, beslist de Commissie eind mei. Dan beschikt ze over de geschoonde tekortcijfers, waarin onvoorziene en eenmalige mee- en tegenvallers niet worden meegewogen. Als daaruit blijkt dat Nederland structureel zijn best doet om het tekort terug te dringen, hoeft er niet extra gesaneerd te worden.

Europees Commissaris Rehn (economische zaken) toonde zich ingenomen met de aantrekkende groei. Hij waarschuwde dat die nog steeds te zwak is om de hoge werkloosheid in de EU (10,7 procent) terug te dringen. Rehn riep de lidstaten op onverminderd door te gaan met hun hervormingen en de overheidsuitgaven in toom te houden.

Klanten van een warenhuis in Berlijn, afgelopen december. Beeld reuters
Klanten van een warenhuis in Berlijn, afgelopen december.Beeld reuters

Aanzienlijke verschillen
Dit jaar kennen alleen Cyprus en Slovenië nog een economische krimp. Volgend jaar moeten alle landen in de plus zitten, maar de verschillen zijn aanzienlijk. Opvallend is de 2,9 procent groei in 2015 die de Commissie voor Griekenland voorspelt. Het land verloor afgelopen jaren een kwart van zijn bruto nationaal product. Alleen door noodleningen van de EU-landen werd een Grieks faillissement afgewend.

Frankrijk doet het - net als Nederland - slechter dan gemiddeld. Het Franse financieringstekort blijft dit jaar steken op 4 procent, voor 2015 raamt de Commissie het een fractie lager (3,9 procent). De in januari door president Hollande aangekondigde miljardenombuiging, is niet in de Commissievoorspelling meegenomen omdat de plannen nog te vaag zijn.

Nederland loopt economisch steeds achterop bij de andere eurolanden. Een belangrijke reden daarvoor is de slechte huizenmarkt die mensen tot sparen aanzet in plaats van consumeren en investeren.

Dijsselbloem: uit het dal
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ziet in de nieuwe ramingen van de Europese Commissie de bevestiging 'dat we uit het dal komen'. 'Maar we zijn er nog niet', zegt hij er meteen bij. 'De komende jaren blijven we werken aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Belangrijkste is nu het economisch herstel ruimte te geven zodat de werkgelegenheid kan aantrekken.' Het kabinet betrekt de cijfers van de Commissie bij de begrotingsvoorbereiding dit voorjaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden