Brussel: vervuiling taak bedrijven zelf

De Europese Commissie heeft bedenkingen tegen het voornemen van minister Pronk van Milieu om in 2003 te beginnen met emissiehandel om de stikstofoxide-vervuiling (NOx) omlaag te brengen....

Van onze verslaggeefster

NOx komt bij verbrandingsprocessen in de lucht. De grote vervuilers zijn zo'n honderdvijftig bedrijven zoals elektriciteits- en afvalverbrandingsbedrijven, staal-, glas- en cementindustrie, de chemische industrie en de raffinaderijen. Deze honderdvijftig bijten over twee jaar het spits af met de nieuwe aanpak van vervuilingsreductie via de markt van vraag en aanbod.

Bedrijven kunnen op twee manieren hun vervuiling indammen. Zelf investeren in schone technologie of vervuilingsreductie-opties op de beurs kopen. Bij dit laatste kopen ze zich als het ware in bij andere vervuilende bedrijven. Op deze manier zijn ze de helft goedkoper uit dan wanneer de ondernemingen elk apart in NOx-innovaties investeren. Bij een chemisch bedrijf kan het verminderen van de vervuiling goedkoper zijn dan bij een afvalbedrijf.

Daarin zit de pijn voor Brussel. Volgens Europese milieuregels schaft elke grote NOx-vervuiler de best beschikbare technologie aan. Bij emissiehandel kan een bedrijf met het kopen van reductie-opties volstaan met te investeren in een ander bedrijf.

Brussel acht dit in strijd met de Europese richtlijnen. 'We moeten zoeken naar mogelijkheden om de emissiehandel in te passen in Europese regelgeving. Als de Europese regels een belemmering zijn, moeten we ons best doen om die belemmeringen weg te nemen', stelde C. Dekkers, projectcoördinator NOx-emissiehandel op het ministerie van Milieu.

De NOx-emissiehandel is een voorloper van de CO2-emissiehandel. Tegen dat laatste bestaan minder bezwaren in Brussel. Als de NOx-emissiehandel een succes wordt, is er ook meer perspectief voor de handel in kooldioxiderechten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden