Brussel trekt meer dan 80 miljoen uit voor asielzoekers in Griekenland

Griekenland krijgt 82,6 miljoen euro uit Brussel voor medische hulp, dringende huisvesting en transportmiddelen voor asielzoekers. De Europese Commissie maakte dit vrijdag bekend. Sinds begin 2015 heeft de commissie totaal 345 miljoen euro aan Griekenland beschikbaar gesteld als steun voor de vluchtelingencrisis.

Redactie
Een vluchtelingenvrouw houdt haar kind vast in haar tijdelijke woonplaats in de haven van Piraeus bij Athene. Beeld afp
Een vluchtelingenvrouw houdt haar kind vast in haar tijdelijke woonplaats in de haven van Piraeus bij Athene.Beeld afp

Van de 82,6 miljoen gaat 24,2 naar het Griekse ministerie van Volksgezondheid voor eerstelijns gezondheidszorg in de vluchtelingencentra. Ook moet het geld worden aangewend voor het monitoren van epidemieën.

Het ministerie van Defensie krijgt 52,2 miljoen voor tijdelijke opvang, huisvesting, catering en transport en 6 miljoen ter ondersteuning van de 'hotspots', de centra voor de eerste opvang van vluchtelingen. Hier worden de mensen geselecteerd die aanspraak kunnen maken op de vluchtelingenstatus.

Een man knipt het hek bij Idomeni, op de grens met Macedonië, open. Beeld afp
Een man knipt het hek bij Idomeni, op de grens met Macedonië, open.Beeld afp

Groepsdruk

Vorige week werd bekend dat EU-landen verplicht worden elk jaar aan Brussel te melden hoeveel vluchtelingen ze willen opnemen. Via deze groepsdruk hoopt de Europese Commissie de legale migratie naar Europa te bespoedigen en de illegale (via bootjes en mensensmokkelaars) te ontmoedigen. Per opgenomen vluchteling krijgt het gastland tienduizend euro uit het EU-budget als vergoeding voor de eerste transport- en opvangkosten.

Daarnaast pleit de Commissie voor verdere harmonisering van de Europese asielregels. Dat moet 'asielshoppen' tegengaan waarbij migranten zoals vorig jaar na aankomst in Griekenland en Italië doorreizen naar een beperkt aantal lidstaten (Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Nederland). Verblijfsvergunningen voor vluchtelingen worden als het aan de Commissie ligt altijd tijdelijk verstrekt.

Nauwelijks nageleefd

EU-afspraken over het herverdelen van vluchtelingen, worden tot nog toe nauwelijks nageleefd. De teller bij de verplichte spreiding van 160 duizend vluchtelingen die vastzitten in Griekenland en Italië, blijft steken op 3065. Ook de beloofde (vrijwillige) overname van 22 duizend Syrische vluchtelingen uit Jordanië en Libanon laat op zich wachten: na een jaar vonden 8268 Syriërs onderdak in de EU. Ook voor deze plannen gold een onkostenvergoeding van zes- tot tienduizend euro per persoon.

Het Nederlandse kabinet wil dat vluchtelingen buiten Europa worden opgevangen. Als 'overdrukventiel' is hervestiging in de EU-landen mogelijk maar dan wel via bindende quota voor alle lidstaten. De Commissie stelt dat niet voor, mede gezien de grote weerstand die Brusselse quota bij Oost-Europese lidstaten oproept.

Vluchtelingen bij Idomeni. Beeld afp
Vluchtelingen bij Idomeni.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden