nieuws

Brussel trekt 200 miljard euro uit om slechtst geïsoleerde huizen en kantoren te renoveren

Zestig miljoen woningen en kantoren in Europa die nu een zeer laag energielabel (F of G) hebben, moeten de komende tien jaar worden gerenoveerd. Het gaat om een verplichte opknapbeurt van de 30 procent slechtst geïsoleerde gebouwen in de EU.

Marc Peeperkorn
De vloer van een woning wordt geïsoleerd met schuimbeton.  Beeld ANP / Kees van de Veen
De vloer van een woning wordt geïsoleerd met schuimbeton.Beeld ANP / Kees van de Veen

In het voorstel dat de Europese Commissie woensdagmiddag presenteert, wordt ruim 200 miljard euro EU-geld voor deze ‘renovatiegolf’ uitgetrokken. Vorig jaar overwoog de Commissie, als onderdeel van de Green Deal, de renovatie van 35 miljoen gebouwen. Die ambitie wordt bijna verdubbeld als de lidstaten en het Europees Parlement met het voorstel akkoord gaan. Beter geïsoleerde huizen verbruiken minder energie, wat de klimaatopwarming afremt. Ook leidt renovatie tot een lagere energierekening.

De F- en G-labels zijn de laagste energiecertificaten voor huizen. De Commissie stelt voor de indeling zo aan te passen dat elke categorie – van A tot en met G – ongeveer 15 procent van het huizen- en kantorenbestand in de lidstaten omvat. Vanaf 2027 mogen er geen kantoren meer met een G-label zijn, vanaf 2030 ook geen huizen meer.

Vanaf 2050 alle woningen A-label

Het F-label gaat vanaf 2033 in de ban. De Commissie wil op deze manier binnen tien jaar ruim 30 procent van de circa 200 miljoen gebouwen, waarvan het merendeel uit woningen bestaat, fors verbeteren. Daarna is het aan de lidstaten zelf om het tempo te bepalen waarin ze de overige 140 miljoen woningen verduurzamen. In 2050 moeten in principe alle gebouwen klimaatneutraal zijn (A-label), dus verwarmd en gekoeld zonder CO2-uitstoot.

Volgens de Commissie wordt momenteel jaarlijks 11 procent van de gebouwen enigszins opgeknapt. Dat tempo moet omhoog en de omvang van de renovatie dient uitgebreid, driekwart van de gebouwen scoort namelijk slecht qua energieverbruik. Het overgrote deel van het woningen- en kantorenbestand (85 procent) staat er nog vele decennia.

De Commissie wijst erop dat in het Europese herstelfonds 61 miljard euro beschikbaar is voor renovatie, in het nieuw op te richten klimaatfonds nog eens 144 miljard euro. Daarnaast investeren de lidstaten zelf en de Europese Investeringsbank (EIB) volop in het verduurzamen van huizen en kantoren.

Waterstof

Naast het renovatieplan komt de Commissie met een voorstel dat het gebruik van waterstof moet stimuleren. Het gaat om afspraken over het gebruik van het bestaande aardgasnet voor waterstof, over de aanleg van nieuwe pijpleidingen en het mengen van waterstof met gas, zodat de consument schoner kookt en verwarmt.

Verder wil de Commissie boeren belonen als zij meer gewassen telen die het broeikasgas CO2 opslaan. Daartoe moeten ook miljoenen bomen worden geplant.

De Commissie zet eveneens in op beter en sneller vervoer per spoor. De aanleg van hogesnelheidslijnen wordt aangemoedigd (ook met EU-geld), de snelheid van treinen op die lijnen moet omhoog (minstens 160 km/uur) en het bestaande spoornetwerk dient efficiënter gebruikt te worden. Grote steden moeten met mobiliteitsplannen het gebruik van openbaar vervoer uitbreiden, en fietsen en lopen aantrekkelijker maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden