Brussel tevreden over groei van werkgelegenheid

De Europese Commissie is zeer tevreden over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Europa. Volgens Eurocommissaris Padraig Flynn, verantwoordelijk voor sociale zaken, is er vergeleken met een jaar geleden 'werkelijk opzienbarende' vooruitgang geboekt in de bestrijding van de werkloosheid....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

Vorig jaar november spraken de vijftien lidstaten op de zogeheten 'banentop' in Luxemburg af dat zij Europese richtlijnen voor de werkloosheidsbestrijding in hun nationale beleid zouden opnemen. De Europese Commissie is zeer tevreden over de mate waarin dat gebeurt.

'Het politieke momentum wordt gehandhaafd', laat de Commissie weten. 'Alle lidstaten maken hun werkgelegenheidsbeleid meer systematisch, consistent en transparant.' 'Er is sprake van een fluwelen revolutie', voegde Commissievoorzitter Santer daar nog aan toe.

De vijftien landen van de Europese Unie hebben met name goed werk geleverd in de bestrijding van de langdurige werkloosheid. 'Er wordt steeds vaker in een vroeg stadium ingegrepen en er is meer aandacht en geld voor een activerende aanpak', aldus de Europese Commissie in haar rapportage.

Er is niet te klagen over een gebrek aan goede wil om het ondernemerschap te stimuleren. Die goede wil heeft echter nog weinig resultaten opgeleverd. 'Ondanks de toezeggingen en de vele initiatieven, is de vooruitgang nu op zijn best gematigd te noemen', laat Flynn weten.

Over de Nederlandse inspanningen is de Commissie over het algemeen zeer te spreken. 'De Nederlandse arbeidsmarkt heeft het relatief goed gedaan', zo heet het.

Probleem is echter vooral dat nog steeds tamelijk weinig mensen boven de vijfenvijftig jaar en weinig vrouwen een betaalde baan hebben. De geringe participatie voor vrouwen komt echter niet tot uitdrukking in de werkloosheidscijfers, maar wel in het aantal part-time banen dat zij vervullen. Tweederde van de werkende vrouwen heeft geen voltijdsbaan.

Toch is in Europa als geheel nog veel verbetering mogelijk. De Commissie wijst met name op de grote mogelijkheden die de dienstensector nog biedt. Terwijl het percentage van de beroepsbevolking dat in de landbouw of de industrie werkt bijna gelijk is aan dat in de Verenigde Staten, is er een enorme achterstand in de dienstensector.

Die sector biedt slechts werk aan 39,2 procent van de beroepsbevolking, terwijl in de VS 54,2 procent van de werknemers een baan vindt in deze sector. Het verschil blijft niet beperkt tot laagbetaalde banen, zoals in de horeca, gezondheidszorg of distributie, maar is ook waar te nemen in de financiële dienstverlening, zoals bijvoorbeeld bij banken en verzekeraars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden