Brussel tegen gouden aandeel KPN en TPG

De Europese Commissie overweegt een rechtszaak te beginnen tegen Nederland wegens de beslissende stem die de staat heeft via een zogenoemd 'gouden aandeel' in KPN en TNT Post Groep (TPG), de voormalige postdochter van KPN....

Van onze verslaggeefster

Volgens een woordvoerder van eurocommissaris Bolkestein beslist de Commissie volgende week woensdag of ze Nederland voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg zal slepen. Brussel zet vraagtekens bij het effect van het gouden aandeel.

'Het kan een nadelig effect hebben of belemmeringen opwerpen voor investeerders uit andere landen binnen de Europese Unie', aldus de woordvoerder van Bolkestein.

Als de Europese Commissie doorzet, gaat het om een eerste stap naar een hofzaak. De Nederlandse regering moet Brussel in eerste instantie informatie verschaffen.

De Commissie beraadt zich ook over soortgelijke stappen tegen Spanje, wegens het gouden aandeel van de staat in het telecomconcern Telefónica.

Bolkesteins woordvoerder noemt het ironisch dat de Commissie wellicht Spanje voor het hof sleept, terwijl de Spaanse autoriteiten zelf bezwaar maakten tegen de eerdere fusieplannen van Telefónica en KPN vanwege het grote aandeel van de Nederlandse staat in KPN.

Begin mei stemden negen van de twintig commissarissen van Telefónica, onder wie vertegenwoordigers van de grote Spaanse banken BBVA en La Caixa, tegen de fusie met KPN. Die krappe meerderheid vond KPN onvoldoende voor zo'n ingrijpende operatie. De twee bedrijven zijn nog steeds in elkaar geïnteresseerd en voeren nog altijd gesprekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden