Brussel staat op de bres voor alle oude tophits

De Europese Commissie staat op de bres voor de 'gouwe ouwe' tophits uit de jaren '60. Zij heeft Japan gevraagd 'met grote spoed' een nieuwe wet te veranderen waarin groepen als The Beatles en The Rolling Stones onteigend worden van hun songs en melodieën....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De nieuwe Japanse wet erkent copyrights slechts vanaf 1971. Op die manier worden artiesten en producenten uit de jaren zestig beroofd van hun 'intellectuele eigendom'. Volgens de regels van de wereldhandelsovereenkomst GATT mag dat niet.

De GATT-regels erkennen een copyright van vijftig jaar op boeken, liederen en muziek. De Europese Commissie heeft het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken daarom gedreigd naar de geschillencommissie van de opvolgster van GATT de Wereldhandelsorganisatie (WHO) te stappen.

De Europese Commissie wil de kwestie met de Japanners uitpraten in de marge van de Euro-Aziatische top, die op 1 en 2 maart in Bangkok wordt gehouden. Maar een woordvoerder van de commissie hoopt dat het dispuut tegen die tijd al zal zijn opgelost.

Niet alleen de Europese Unie heeft het met Japan aan de stok over de rechten op muziek en songs uit de jaren zestig. Ook de Amerikanen dreigen Tokio met een klacht bij de WHO-geschillencommissie in Genève. Volgens de Amerikanen lijden de platenmaatschappijen verliezen van miljoenen gulden.

Washington hoopt dat de Europese Unie zich zal aansluiten bij de klacht tegen de Japanse wetgeving. Maar Peter Guilford, de woordvoerder van Europees Commissaris Sir Leon Brittan, durfde zo'n gezamenlijk Amerikaans-Europees optreden niet te voorspellen. Guilford: 'Onze taktiek en belangen zouden daarvoor samen moeten vallen.'

De Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie Stuart E. Eizenstat heeft donderdag forse kritiek geuit op de Europese houding. Eizenstat, die Brussel gaat verlaten, verweet de Europese Unie dat zij de Verenigde Staten in hun eentje hebben laten vechten voor de ontsluiting van de Aziatische markten - vooral die van Japan en China.

Ambassadeur Eizenstat: 'We stonden helemaal alleen aan het front en moesten over alles en nog wat onderhandelen - onder andere over overeenkomsten voor de intellectuele eigendom. Nadat deze overeenkomsten op basis van de bepaling van de meest begunstigde natie werden uitgebreid tot de hele wereld, konden de Europese bedrijven naar binnen stappen door de deuren, die wij hadden geopend.'

De Europese Commissie spreekt dit tegen. De Amerikanen hebben de Unie nooit gevraagd om gezamenlijk te onderhandelen met derde landen.

De Commissie verwijt de VS dat zij alles op eigen houtje doen en dan de overige handelspartners voor voldongen feiten stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden