Brussel somber over economische groei 2012

Het ziet er somber uit voor de economie in de Europese Unie. Het herstel is tot stilstand gekomen. Volgend jaar zal de groei zo'n 0,5 procent bedragen, tegen een verwachte groei van zo'n 1,5 procent dit jaar. Dat stelde Europees Commissaris Olli Rehn van Economische Zaken vandaag bij de presentatie van zijn herfstprognoses.

AP/ANP
null Beeld afp
Beeld afp

Hij waarschuwt voor het risico van een nieuwe recessie als niet snel wordt ingegrepen. Voor 2013 ziet het er wat beter uit met een verwachte groei van 1,5 procent in de hele unie.

Sancties
Rehn waarschuwt dat vijf landen sancties tegemoetzien onder de nieuwe begrotingsregels, omdat ze te weinig doen om hun uitgaven te beperken. Het gaat om België, Cyprus, Hongarije, Malta en Polen.

De nieuwe begrotingsregels gaan half december in. Onder de nieuwe regels, waartoe in oktober werd besloten, worden sancties voor landen die de regels overtreden meer automatisch uitgedeeld. De leiders van de Europese Unie willen hiermee voorkomen dat de schuldencrisis nog erger wordt. 'Wat we nodig hebben is een onvoorwaardelijke toepassing', zei Rehn. 'Ik zal de nieuwe regels over het economisch beleid vanaf dag één gebruiken.'

Nederland
Wat Nederland betreft, voorspelt Rehn volgend jaar een bescheiden groei van 0,5 procent die vooral zal draaien om de vraag uit het buitenland (export). Voor 2013 ligt de verwachting op 1,3 procent, net zoals die voor de hele eurozone.

Griekenland blijft een groot zorgenkind. De schuldenberg zal nog verder stijgen en de economie verder krimpen. Voor Italië wordt voor 2012 een groei van slechts 0,1 procent voorspeld.

Volgens Rehn belast een drastisch gebrek aan vertrouwen investeringen en consumptie. Dat geschonden vertrouwen, mede door de schuldencrisis, moet worden hersteld door bezuinigingen en hervormingen, benadrukte hij.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden