Brussel slaat terug: 'Ze wisten allemaal van de naheffing'

De Europese Commissie moet niet de schuld krijgen van de naheffing die is opgelegd aan sommige lidstaten. De extra bijdrage is berekend op basis van cijfers van de landen zelf. Dat heeft Europees Commissaris Jacek Dominik (Begroting) vandaag gezegd tijdens een speciale persconferentie over de naheffing. De lidstaten moeten dan ook gewoon betalen.

Europees Commissaris voor Begrotingszaken Jacek Dominik.Beeld epa

Voor Nederland kwam de naheffing uit op 1,1 miljard euro. Tegelijk kreeg Nederland door aanpassing van de lopende begroting ook een meevaller van 460 miljoen. Wat rest is een openstaande rekening van 642 miljoen. Voor de Britten gaat het om ruim 2 miljard. Een reeks andere landen krijgt geld terug.

Commissaris Dominik verklaarde de hoge naheffing voor enkele landen door erop te wijzen dat sommige openstaande kwesties eindelijk waren opgelost. Het ging dan bijvoorbeeld om de vaststelling wat er precies onder het nationaal inkomen valt. 'We moeten niet van misbruik worden beticht als we slechts de statistieken proberen te verbeteren', aldus Dominik.

De omvang van het nationaal inkomen bepaalt de jaarlijkse afdracht aan Brussel. Voor één land (Griekenland) werd het inkomen herberekend sinds 1995. Voor de meeste andere lidstaten, zoals Nederland, ging het om aanpassingen vanaf 2002. Enkele landen gaven de laatste jaren consequent een te laag inkomen op, constateerden de rekenmeesters in Brussel.

Verrast over Cameron

Dominik zei verrast te zijn door de uiterst kritische reactie van de Britse premier David Cameron op de naheffing, nadat de krant Financial Times donderdag over de extra bijdrage had geschreven. 'Tot nu was er geen enkel signaal van het Verenigd Koninkrijk dat ze problemen hadden met de naheffing.' Cameron en premier Rutte maakten er tijdens de EU-top van afgelopen donderdag en vrijdag een groot punt van, terwijl ze een week daarvoor al op de hoogte waren gesteld. 'De lidstaten zijn op 17 oktober op de hoogte gesteld, zowel in Brussel als in de hoofdsteden. Iedereen wist ervan.'

De Britse premier zei vandaag in het Britse lagerhuis nog eens dat hij niet van plan is de naheffing, zoals die nu is opgelegd, te zullen betalen. 'We gaan in geen geval zoveel betalen als de EU ons nu heeft gevraagd', aldus Cameron. 'Het gaat niet alleen om de hoogte van het bedrag, maar ook om de deadline', aldus Cameron. 'De Commissie heeft toegegeven het geld niet nodig te hebben, dus er is geen bittere noodzaak nu te betalen.' Cameron wilde niet zeggen hoeveel hij bereid is wel te betalen. 'We moeten eerst kijken wat er mis is met de cijfers.'

Volgens Dominik hadden de landen op twee formele bijeenkomsten bezwaar kunnen maken. Tegelijk waarschuwde hij voor pogingen het lopende systeem te veranderen. 'Er ligt nu ook een voorstel op tafel waarbij het Verenigd Koninkrijk in mei 2015 een rebate krijgt van ruim 500 miljoen euro. Dit bedrag is gebaseerd op dezelfde data waar nu bezwaar over wordt gemaakt.'

Premier Rutte erkende vrijdag in zijn persconferentie dat Nederland eerder geïnformeerd werd, maar zei dat hij zelf tot donderdagavond niet op de hoogte was van de naheffing. 'Ik hoefde daarover nog niet geïnformeerd te worden', aldus Rutte.

Minister Dijsselbloem zei gisteren in Nieuwsuur dat Nederland het bedrag zou betalen 'als de feiten kloppen'. Hij noemde de naheffing een 'gewone tegenvaller. Ik ga er niet extra voor bezuinigen.

De tegenvaller voor Nederland vloeit voort uit de steeds betere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ware omvang van de economie. Sectoren die eerst buiten beeld vielen, tellen nu mee. Het bruto binnenlands product stijgt daardoor en dus ook de afdracht aan de EU die mede daarop is gebaseerd. Verder groeide de Nederlandse economie harder dan geraamd, waardoor de EU-afdracht eveneens stijgt. Minder goed presterende lidstaten, krijgen om dezelfde redenen geld terug.

Dominik zei alle ophef niet te begrijpen. 'Het is een jaarlijks terugkerend proces, dat normaal gesproken nooit voor problemen zorgt.'

Minister Dijsselbloem.Beeld epa
David Cameron.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden