Nieuws
Brussel roept op boosterprik snel te verstrekken, dubbele virusdreiging duldt geen gedraal
De Europese Commissie roept de EU-landen ‘met klem’ op de boosterprik tegen het oprukkende coronavirus zo snel mogelijk aan alle burgers te verstrekken. Gezien de dubbele virusdreiging – door de voortrazende deltavariant en het nieuwe omikrontype – mag niet worden gedraald, zei Commissievoorzitter Von der Leyen woensdagmiddag.
‘We hopen op het beste maar bereiden ons voor op het slechtste’, aldus Von der Leyen bij de presentatie van een serie voorstellen om de pandemie in te dammen. Op persoonlijke titel voegde ze eraan toe een discussie in de EU over verplichte vaccinatie tegen corona ‘begrijpelijk en gepast’ te vinden.
Von der Leyen wees erop dat ‘midden in een verschrikkelijke pandemie’ eenderde van de Europese bevolking (150 miljoen inwoners) niet is ingeënt, terwijl er vaccins genoeg zijn. ‘Dit vraagt om discussie. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak.’ Een eventueel besluit over vaccinatie is altijd aan de lidstaten zelf.
De Commissie wees op de onrustbarende toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Die zet in alle lidstaten de zorg onder druk en leidt tot uitstel van de behandeling van niet-coronagerelateerde aandoeningen. ‘We hebben geen tijd meer te verliezen’, zei Commissaris Kyriakides (Volksgezondheid).
Zorgbeleid is een bevoegdheid van de EU-landen, maar de Commissie kan wel aansporen tot afstemming van maatregelen om de pandemie effectiever te bestrijden. Om de booster zo spoedig mogelijk in de arm van iedereen te krijgen, tekende de Commissie eerder dit jaar namens de lidstaten een contract voor 1,8 miljard doses met BioNTech-Pfizer. Die worden nu versneld beschikbaar gesteld: 360 miljoen doses al in het eerste kwartaal van 2022, genoeg voor alle volwassenen. Voor kinderen (jonger dan 12 jaar) zijn vanaf 13 december vaccins beschikbaar.
Restricties naleven
De Commissie wil dat lidstaten meer hun best doen om niet-gevaccineerden alsnog te overtuigen zich te laten inenten. De feiten tonen aan dat ongevaccineerden de meeste kans op overlijden hebben door covid en onevenredig veel ziekenhuisbedden bezet houden.
Verder doet de Commissie een klemmend beroep op de lidstaten om reisrestricties op elkaar af te stemmen. Afgelopen vrijdag besloten de EU-landen om vluchten uit zeven zuidelijke Afrikaanse landen te verbieden om verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Brussel vraagt de lidstaten de overeengekomen restricties daadwerkelijk na te leven. Daar schort het nogal eens aan.
De Commissie deed vorige week het voorstel om de booster te verplichten voor een geldig coronacertificaat, het EU-breed gedeelde bewijsstuk dat reizen vergemakkelijkt alsook het bezoek aan restaurants en evenementen. Von der Leyen en Kyriakides willen dat de lidstaten dit voorstel zo snel mogelijk overnemen. Beiden hamerden ook op het belang van handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker om besmettingen tegen te gaan.