Brussel: Roemenie corrupt

Het Europees Parlement heeft Roemeniewaarschuwd dat het mogelijk nog niet in 2007 bij de Europese Unie zal mogen, tenzij het haast maakt met het uitroeien van de corruptie en het verbeteren van de mensenrechtensituatie in het land....

Het europarlement nam donderdag met overweldigende meerderheid een rapport aan waarin fikse kritiek op Roemenierd geuit. Volgens de Britse barones Nicholson moet Roemenieel meer doen om de wijd verspreide corruptie te beteugelen.

Het rapport heeft ook scherpe kritiek op de wantoestanden op Roemeense politiebureaus. Arrestanten zouden daar vaak worden mishandeld. Verder moet ook het rechtswezen drastisch worden hervormd. Evan de punten van kritiek is dat de minister van Justitie een veel te dominante positie heeft, waardoor de onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat in het gedrang komt.

Volgens Nicholson is het ook slecht gesteld met de persvrijheid. De Roemeense overheid moet volgens haar rapport veel meer doen om paal en perk te stellen aan het pesten en intimideren van onwelgevallige journalisten.

Aanvankelijk hadden sommige europarlementari, onder wie de CDA'er Arie Oostlander, aangedrongen op het opschorten van de toetredingsonderhandelingen met Roemenimaar daar wilde de meerderheid niet aan. Volgens Oostlander is het rapport echter een 'duidelijk politiek signaal' aan de Roemeense regering dat zij ernst moet maken met de hervormingen, wil zij in 2007 toetreden.

Volgens de europarlementariheeft zijn pleidooi om de onderhandelingen op te schorten een 'schokeffect' gehad op RoemeniHij wees erop dat de minister van Justitie onlangs is ontslagen.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Roemenin Bulgarije allebei in 2007 zouden worden toegelaten tot de EU. In het geval van Bulgarije lijkt die datum wel haalbaar. Het land kreeg veel betere cijfers van het europarlement.

Het europarlement heeft geen zeggenschap over de onderhandelingen met Roemenimaar moet uiteindelijk wel zijn fiat geven aan de toetreding van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden