Update

Brussel presenteert economische verwachtingen

Alle ogen zijn vandaag in Brussel gericht op de verwachtingen voor de Europese economie voor dit jaar en volgend jaar. Europees commissaris Olli Rehn zal om 11.00 uur zijn zogeheten lenteprognose geven voor het bruto binnenlands product, de inflatie en de werkloosheid in de hele Europese Unie en in de 17 landen met de euro.

IllustratieBeeld EPA

Rehn stelde onlangs dat de eurozone in een milde recessie verkeert. Eind februari sprak de eurocommissaris van economische en monetaire zaken de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar 0,9 procent zal krimpen en die van de hele eurozone met 0,3 procent.

De voortekenen zijn somber en mogelijk moet de Europese Commissie de verwachtingen naar beneden bijstellen. De prognoses zijn belangrijk omdat bijna alle EU-landen hun overheidsfinanciën niet op orde hebben en van Brussel een deadline hebben gekregen om orde op zaken te stellen. Rehn kan besluiten tot een vorm van uitstel als er sprake is van een zware economische neergang in de hele EU of in de eurozone. Dat zou dan landen meer tijd geven om hun begrotingstekort terug te dringen tot de Europese norm van 3 procent.

Geen coulance voor Nederland
De Nederlandse krimp is voor de eurocommissaris geen reden om coulance te tonen richting Nederland. Woensdag nog zei Rehn tegen persbureau ANP dat de situatie in Nederland niet dusdanig kritisch is dat een uitzondering kan worden gemaakt. 'Geruchten over versoepeling van de regels zijn ongefundeerd.' Rehn benadrukte dat het van essentieel belang is voor het vertrouwen in de Nederlandse economie om 'met vastberadenheid' vast te houden aan de begrotingsdiscipline.

Het kabinet-Rutte was voornemens het begrotingstekort in 2013 onder de 3 procent van het bruto nationaal product te brengen, zoals tussen de Eurolanden is afgesproken. Die ambitie leek te mislukken nadat PVV-leider Wilders uit de onderhandelingen over de miljardenbezuinigingen stapte. Hij vond dat Nederland niet moest buigen voor het Brusselse dictaat, zo stelde hij. Andere partijen waren het daar niet mee eens. Regeringspartijen VVD en CDA vonden medestanders voor de bezuinigingen in oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Ondanks felle kritiek van zowel economen als de partijleiders van SP, PvdA en PVV, zijn de 'Kunduz-partijen' niet van plan van de 3 procentsnorm af te wijken. Demissionair premier Rutte heeft altijd volgehouden dat de 3 procent een Nederlandse ambitie is en niet een Europese. In het 'lente-akkoord' staan een BTW-verhoging van 19 naar 21 procent, een bezuiniging van 1,6 miljard op de zorg, een hervorming van de hypotheekrentheaftrek, de nullijn voor ambtenaren en een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd op de planning.

Eurocommissaris Olli Rehn afgelopen week.Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden