Brussel positief maar kritisch over lidmaatschap Roemenië

Roemenië en Bulgarije hebben flinke vooruitgang geboekt, al moet er nog veel gebeuren om helemaal klaar te zijn voor lidmaatschap van de Europese Unie in 2007....

Roemenië en Bulgarije hebben flinke vooruitgang geboekt, al moet er nog veel gebeuren om helemaal klaar te zijn voor lidmaatschap van de Europese Unie in 2007. Die boodschap heeft Europees commissaris Rehn van Uitbreiding dinsdagmiddag in het europarlement verkondigd. ‘Veertien maanden voor de waarschijnlijke toetredingsdatum is het niveau van voorbereiding ongeveer hetzelfde als dat in de tien nieuwe lidstaten op hetzelfde moment voor toetreding’, aldus Rehn. Corruptie blijft echter een groot probleem. ‘Dat er nog niet één hooggeplaatste is veroordeeld voor corruptie ondanks overduidelijk bewijs, is een bron van grote zorg.’ Hij dreigt met uitstel van lidmaatschap als er niet snel gewerkt wordt aan problemen als corruptie en mensensmokkel. ‘Voor ongeveer 10 procent van de Europese wetten zijn er serieuze problemen’, zei Rehn in een toelichting. ‘Er is onmiddellijke actie nodig om nog voor 1 januari 2007 aan de eisen te kunnen voldoen.’ Daarnaast kan de Commissie andere maatregelen aanbevelen, zoals het tegenhouden van Roemeense goederen ook na toetreding of het korten van Europese hulpgelden als die niet goed worden besteed. De leider van de Europese liberalen, Watson, is positief over Roemenië en Bulgarije. ‘Wat ik gezien heb in Slowakije of Litouwen vijftien maanden voor toetreding is hetzelfde als nu in Roemenië’,zei hij. Europarlementslid Eurlings (CDA) noemt dat ‘bezijden de waarheid’. Hij wil dat de Commissie veel scherper is en nu al dreigt met uitstel van toetreding, tenzij er verbeteringen komen. ‘Dat is niet tegen de Roemenen, dat is consequent zijn. Als je zaken als corruptie nu niet aanpakt, wordt het later nog veel moeilijker.’ Het europarlement heeft eerder al zijn macht uit handen gegeven door in te stemmen met het lidmaatschap van Roemenië en Bulgarije. Een jaar uitstel (2008 in plaats van 2007) is het hoogst haalbare. Eurlings, die destijds tegen heeft gestemd, zegt nu ‘dat we een heel groot risico hebben genomen met z'n allen’. Hij roept de Tweede Kamer op om zich niet onder druk te laten zetten. De Kamer kan de uitbreiding nog tegenhouden. De Kamerleden moeten wachten op het Commissierapport uit het voorjaar. ‘Laten ze er in mei of juni over stemmen, dat is vroeg genoeg’, aldus Eurlings. Ook parlementslid Lagendijk (Groen Links) is kritisch over met name Roemenië. Naast corruptie heeft dat land volgens hem ook een kwalijke reputatie met genetisch veranderde gewassen. ‘Er worden daar gewassen verbouwd die helemaal niet mogen volgens de Europese regels’, zei hij. Rehn antwoordde daarop dat die gewassen, vooral soja, momenteel niet verboden zijn omdat het land nog geen EU-lid is, maar dat hij het genvoedsel wel in de gaten houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden