Brussel niet blij met Fini op post in EU-conventie

De conventie die zich moet beraden over een nieuwe inrichting van de Europese Unie gaat onder een bijzonder slecht gesternte van start....

'Fini's geloofsbrieven zijn natuurlijk niet geweldig', zei een topdiplomaat gisteren. 'We zouden liever niet hebben dat hij erbij was.' Fini noemde de fascistische leider Mussolini eens de grootste staatsman die Italië ooit heeft gekend. Hoewel hij die uitspraak heeft ingetrokken, is er twijfel over de vraag of hij zijn fascistische verleden werkelijk vaarwel heeft gezegd.

Los van Fini's verleden is binnen de EU ook om een andere reden opnieuw wrevel ontstaan over het gedrag van Berlusconi. Die staat erop dat Italië twee afgevaardigden kan benoemen in de conventie. De regeringsleiders spraken op hun top in december in Laken af dat elke regering één vertegenwoordiger naar de conventie zou sturen. Berlusconi claimt een uitzonderingspositie, omdat volgens hem de tweede Italiaanse vertegenwoordiger, Giuliano Amato, als vice-voorzitter van de conventie niet de Italiaanse belangen kan vertegenwoordigen.

De Italiaanse premier heeft al laten weten dat hij Amato zal terugtrekken en alleen Fini naar de conventie zal sturen als hij slechts één Italiaan mag benoemen. Fini heeft geen enkele buitenlandse ervaring.

De affaire brengt opnieuw aan het licht hoe slecht Berlusconi ligt in Europa. Zijn collega-premiers hebben geen enkel vertrouwen in de Italiaanse premier. Een van hen noemde de Italiaan in Laken achter de schermen zelfs een 'charlatan'.

Deze week ontstond ook ophef over de vergoeding die Valéry Giscard d'Estaing, de voorzitter van de conventie, moet ontvangen. Er gingen geruchten dat hij een salaris had geëist dat net zo hoog zou moeten zijn als dat van Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, die 20 duizend euro per maand verdient. Verscheidene diplomaten hebben dat ontkend. Gisteren bereikten zij overeenstemming over de vergoeding: Giscard krijgt duizend euro per dag, waar hij zijn verblijf in Brussel van moet betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.