Update

Brussel neemt Hongarije in de tang

De Europese Commissie neemt Hongarije in de tang. Volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie druisen drie nieuwe Hongaarse wetten in tegen Europese regelgeving, en daarom komt er een zogeheten inbreukprocedure. Dat maakte commissievoorzitter José Manuel Barroso vandaag in Straatsburg bekend.

José Manuel Barroso. Beeld afp

Brussel vreest voor de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, de rechterlijke macht en de nieuwe toezichthouder op de bescherming van data.

De conservatieve Hongaarse regering van Viktor Orban wil meer invloed krijgen op de nationale bank, maar dat mag niet van Brussel. Met het beperken van de onafhankelijkheid brengt hij ook de internationale kredietverstrekking aan het land in gevaar.

Opheldering
Wat justitie betreft, vindt de commissie het niet goed dat de pensioenleeftijd voor rechters en aanklagers verplicht wordt vervroegd van 70 naar 62 jaar. Dat zou leeftijdsdiscriminatie zijn.
Maar Brussel heeft ook moeite met andere ingrepen in het juridisch systeem, en vraagt daar in een aparte brief opheldering over.
Hongarije krijgt een maand de tijd om te reageren, en niet twee zoals gebruikelijk bij inbreukprocedures. Barroso: 'Hoe sneller deze kwestie is opgelost, hoe beter.'

Een inbreukprocedure wordt gestart als wetgeving in een van de 27 EU-landen niet overeenkomt met Europese regelgeving. In eerste instantie krijgt een lidstaat de tijd vrijwillig de wetgeving aan te passen. Als ultieme stap kan de Europese Commissie de gang naar de rechter (het Europees Hof van Justitie) maken.

Omstreden
De nieuwe wetten maken deel uit van een nieuwe grondwet en andere maatregelen, die niet alleen buiten Hongarije omstreden zijn. Toen het parlement met de veranderingen instemde, gingen tienduizenden Hongaren de straat op in protest. Bovendien werden gesprekken voor financiële hulp aan het in geldnood zittende Oost-Europese land opgeschort.

Premier Orban wil zijn aanpak morgen uitleggen in het Europees Parlement. Hij wil zich verdedigen tegen de aanvallen van links Europa, zoals hij de kritiek omschreef. Ook spreekt Orban binnenkort met de Europese Commissie.

De commissie benadrukt dat de inbreukprocedures niet bedoeld zijn om Hongarije te straffen, maar dat ze er toe moeten leiden dat het voormalige Oostblokland zich alsnog aan de Europese regels houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden