Brussel maant Frankrijk en Italië extra te bezuinigen

Frankrijk en Italië moeten extra bezuinigen om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. Dat is in het belang van de hele eurozone. Duitsland dient zijn binnenlandse vraag aan te wakkeren met hogere lonen en extra investeringen in scholing en kinderopvang.

BRUSSEL - Dat concludeerde de Commissie woensdag op basis van onderzoek naar potentiële macro-economische onevenwichtigheden (bubbels) in 17 EU-landen. Drie lidstaten hebben volgens de Commissie een groot probleem: Italië, Slovenië en het nieuwste EU-lid Kroatië. Vooral Italië baart de Commissie zorgen omdat het de vierde economie van Europa is. De torenhoge staatsschuld (134 procent, ruim twee keer de maximumnorm voor eurolanden) en gebrekkige concurrentiekracht van Italiaanse bedrijven, leiden tot nieuwe financiële spanningen. Europees Commissaris Rehn (economische zaken) roept de nieuwe Italiaanse regering op de beloften over hervormingen en bezuinigingen waar te maken.


Ook Frankrijk kreeg een waarschuwing van Rehn: Parijs moet meer snijden in de overheidsuitgaven en de loonkosten verlagen.


De economische groei van Duitsland leunt volgens de Commissie te zwaar op de export. Dat duidt op concurrerende bedrijven maar ook dat de binnenlandse vraag en investeringen achterblijven. Op den duur is dat niet vol te houden, aldus Rehn.


Nederland heeft eveneens een groot overschot op de handelsbalans, maar vooralsnog tilt de Commissie daar niet al te zwaar aan. Wel waarschuwt Rehn voor de grote private (hypo-theek)schulden in Nederland en de hoge huizenprijzen als gevolg van de hypotheekaftrek.


Het onderzoek naar economische scheefgroei door de Commissie moet nieuwe crises in de eurozone voorkomen. Constateert de Commissie een 'excessieve onevenwichtigheid' dan moet het betrokken land maatregelen nemen. Doet het dat niet, dan kan de Commissie een boete opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.