'Brussel' maant Brussel over uitblijven 4G-netwerk

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft de Brusselse gewestregering een boze brief geschreven over het uitblijven van een 4G-netwerk in de Europese hoofdstad. Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda van de EU, steunt de ontwikkeling van sneller mobiel internet (4G). Maar uitgerekend in Brussel maken strenge stralingsnormen 4G onmogelijk.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - In heel Europa zijn telecomaanbieders bezig met de uitrol van 4G, de vierde generatie mobiel internet. De supersnelle verbinding is al beschikbaar in Amsterdam en in acht Belgische steden. Maar in Brussel, verzamelplaats van belangrijke instellingen en bedrijven, hinkt men achterop. De mobiele telefoonverbinding is er legendarisch slecht en 4G is er toekomstmuziek.

Dat komt doordat Brussel, waar de gewestregering bevoegd is voor milieuzaken, de strengste stralingsnormen ter wereld hanteert. In plaats van de gebruikelijke 41,2 volt per meter, die door de EU geadviseerd wordt en ook in Nederland geldt, mogen zendmasten in Brussel maximaal 3 volt per meter uitsturen. In Vlaanderen is dat 20,6 volt per meter.

Om met die beperkte straling een 4G-netwerk mogelijk te maken, moeten er naast de huidige duizend zendmastplekken in Brussel 320 plekken bijkomen. Gezien de langdurige vergunningsprocedure en het verzet van buurtbewoners tegen antennes wordt dat niet realistisch geacht.

Volgens een woordvoerder van Kroes, geciteerd in de Belgische krant De Standaard, 'brengt de Brusselse aanpak de economie schade toe, zonder de bevolking te beschermen'. In haar brief dringt Kroes aan op 'toegang tot mobiele breedband, inclusief 4G voor Belgische burgers en bedrijven, wat essentieel is voor moderne economieën die terug op weg zijn naar groei'.

In de Belgische politiek en het bedrijfsleven bestaat al langer onvrede over de Brusselse stralingsnormen. De mobiele telefoonverbinding is er vaak slecht, vooral in de vele tunnels, in hoger gelegen wijken en in de kantoorgebouwen langs de Wetstraat, waar de Europese instellingen zich bevinden.

'Wie nu in de tunnels een hartaanval krijgt, loopt het risico niet te kunnen bellen', zei het liberale Brusselse parlementslid Els Ampe vorig jaar. 'Dat weegt niet op tegen de nog steeds niet bewezen mogelijkheid van schade door mobiel bellen en internet.'

Nu Brussel een eiland zonder 4G dreigt te worden, neemt de onvrede nog toe. 'Er werken hier tienduizenden EU-ambtenaren', aldus een woordvoerder van telecombedrijf Belgacom. 'Die zien in hun thuisland wat ze met 4G allemaal kunnen. Alleen in Brussel kan het niet, omwille van een absurde fetisj van onze minister.'

De Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck van de groene partij Ecolo, wil voor 4G een tijdelijke uitzondering op de stralingsnormen toestaan. Dan moeten de telecombedrijven hun 2G- en 3G-netwerk geleidelijk afbouwen, zodat de straling weer daalt. Volgens de operators kan dat niet: 60 procent van de Belgische mobiele telefoons werkt nog op 2G.

Een woordvoerder van Huytebroeck wijt de problemen aan de telecombedrijven zelf. 'Ze wisten al twee jaar dat ze meer zendmasten nodig zouden hebben, maar ze hebben ze niet geplaatst, omdat het voor hen duurder is. We zijn bereid te discussiëren, maar we zullen een compromis moeten vinden tussen gezondheid en economie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden